Μεγάλη νίκη των Πομάκων: 32η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Πομακικό ζήτημα από τον Ιμάμ Αχμέτ

 Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ξεκινήσαμε την Πομάκικη Επανάσταση με τους πρώτους ρακένδυτους ήρωες αγωνιστές Πομάκους, κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρναμε να φέρουμε το πομακικό ζήτημα ενώπιον των μεγάλων δυνάμεων, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις και φορείς μειονοτικών δικαιωμάτων και τώρα σε μια παγκόσμια ισλαμική διάσκεψη. Η επιμονή, η μαχητικότητα, η αντοχή στα κάθε λογής χτυπήματα και υπονομεύσεις από κάθε πλευρά (μουσουλμανική και χριστιανική) και η πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στους στόχους που θέσαμε τρεις δεκαετίες πριν. Άλλη μια μεγάλη διεθνής επιτυχία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων και της εφημερίδας μας.

      Οι πολιτιστικές σχέσεις με το Ιράν δυνάμωσαν το 2012, όταν στην Κομοτηνή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και η Ζαγάλισα διοργάνωσαν ομιλία για τον μεγάλο Πέρση ποιητή και φιλόσοφο Τζελαλετίν ελ Ρουμί (Μεβλανά) με συμμετοχή της μορφωτικής ακολούθου της πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα, κας Τουμπά Κερμανί, η οποία ήταν και βασική ομιλητής.

 

Η Ζαγάλισα, πιο πριν, από το 2008, είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό σειρά άρθρων με τα οποία μιλούσε για τον Τζελαλετίν ελ Ρουμί (Μεβλανά), την περσική καταγωγή και τον αντιτουρκισμό του. Ο Μεβλανά έγραφε τον 13ο αιώνα: «Αν θέλεις να χτίσεις, τότε, πάρε Έλληνα, αντίθετα, αν θέλεις να γκρεμίσεις μια κατασκευή, τότε, πρέπει να προσλάβεις έναν Τούρκο. Διότι η κατασκευή του κόσμου είναι έργο των Ελλήνων. Η καταστροφή είναι έργο των Τούρκων… ο Θεός για να καταστρέψει τα ανθρώπινα δημιουργήματα έπλασε τους Τούρκους. Οι Τούρκοι γκρέμισαν και ακόμη γκρεμίζουν. Μέχρι το τέλος του κόσμου αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν...». Αυτό το απόσπασμα εξέθεσε την τουρκόφωνη εθνικιστική εφημερίδα Μιλέτ (με έδρα την Ξάνθη) που είχε ως σήμα της τον Μεβλανά.

   Η ταπείνωση ενός ιδεολογικού οργάνου του τουρκικού εθνικισμού ήταν τόσο μεγάλη, ώστε εμπρός στην επικείμενη γελοιοποίησή τους, άλλαξαν ακόμα και το λογότυπο της εφημερίδας, αφαιρώντας τον Μεβλανά… Οι Τούρκοι σε διεθνές επίπεδο συνεχίζουν να προσβάλλουν τον Πέρση Μεβλανά παρουσιάζοντας τον ως Τούρκο. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι Πομάκοι στο πρόσωπο του Ιμάμ Αχμέτ, δέχθηκαν την αναπάντεχη τιμητική πρόσκληση, για συμμετοχή στην Παγκόσμια Ισλαμική Διάσκεψη στην Τεχεράνη. Ήταν μία μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν εκπρόσωποι δεκάδων κρατών και μειονοτήτων για το πομακικό ζήτημα. Ο κ. Ιμάμ πήγε στην Τεχεράνη όχι μόνο ως εκπρόσωπος των Πομάκων αλλά και ως ιμάμης, αφού για δύο χρόνια ήταν ιμάμης σε τζαμί της Ξάνθης δεχόμενος ανηλεή πόλεμο από τον τουρκικό εθνικισμό, αλλά και την εχθρότητα χριστιανών κρατικών υπαλλήλων.

Το συνέδριο έλαβε χώρα από τις 24 – 26 Νοεμβρίου 2018 στην Τεχεράνη, με συμμετοχή εκπρόσωπων από 82 περιοχές του κόσμου, από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Βουλγαρία μέχρι την Μαντζουρία, το Κογκό, και τη Νιγηρία. Στις 24 Νοεμβρίου το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ρουχανί. Το προεδρείο διηύθυνε ο καθηγητής και δεξί χέρι του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, Αγιατολάχ Αρακί, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρή Ελμαλικί, ο πρώην πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Χαμίτ Καρζάϊ κ.α.

      Στον κάθε σύνεδρο δόθηκαν 4 λεπτά περίπου για να απευθύνει χαιρετισμό. Ο κ. Ιμάμ ανεβαίνοντας στο βήμα εξαπέλυσε τους πρώτους κεραυνούς «είμαι Πομάκος  από την Ελλάδα  και εκπροσωπώ τους μουσουλμάνους Πομάκους που κατοικούν στη Θράκη. Η μουσουλμανική μειονότητα δεν είναι τουρκική. Υπάρχουν Πομάκοι και Ρωμά». Ο χαιρετισμός του προκάλεσε την έκπληξη όσων τον άκουγαν και έτσι στο τέλος τον πλησίασαν πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες, καθηγητές πανεπιστημίων κ.α. και του ζήτησαν να τους μιλήσει για το ποιοί είναι οι Πομάκοι και για την κατάστασή τους στην Ελλάδα. Ο κ. Ιμάμ έκανε επαφές που θα αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες για το Πομακικό Κίνημα. Έδωσε συνεντεύξεις σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς από το Ιράν (σε ιδιωτικά κανάλια και στη δημόσια τηλεόραση), τη Ρωσία, στο κανάλι των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, του Τουρκμενιστάν, του Καζακστάν και του Κατάρ. Εκεί τόνισε ξανά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μουσουλμάνοι, αλλά δεν είναι όλοι Τούρκοι, όπως τους παρουσιάζει η Τουρκία, αλλά Πομάκοι και Ρωμά.  

      Ο κ. Ιμάμ συμμετείχε και σε τέσσερις επιτροπές του συνεδρίου, στις οποίες συμμετείχαν και πολλοί Σιίτες (Αλεβίτες) θρησκευτικοί λειτουργοί από διάφορες χώρες. Εκεί τόνισε πως στην Θράκη υπάρχουν και Πομάκοι που είναι Αλεβίτες και αποτελούν μία ξεχωριστή θρησκευτική ομάδα, η οποία καταπιέζεται από τους Σουνίτες. Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους παρισταμένους, οι οποίοι τόνιζαν πως δεν είχαν ιδέα για την παρουσία Σιιτών (Αλεβιτών) στην Ελλάδα. Ο κ. Ιμάμ είχε την τιμή να συμπεριληφθεί και στους 40 ξένους (μαζί με τους 40 Ιρανούς επίσημους) που κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του πρώην θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί. Το συνέδριο άλλωστε συνέπεσε με τα 40 χρόνια από την Ισλαμική επανάσταση του Ιράν. Γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα ο κ. Ιμάμ δήλωσε πως η παρουσία του στο Συνέδριο ανοίγει μια νέα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Πομακικού Κινήματος και κάλεσε όλους να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την Ζαγάλισα και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων.