Κουράν – Κουρσού: Νέα περιστατικά

Σε προηγούμενα φύλλα της Ζαγάλισα, κατά καιρούς έχουμε αναφέρει το ζήτημα των μαθημάτων κορανίου που διοργανώνονται από τις ψευτομουφτείες και τα οποία παρακολουθούν το μεγαλύτερο ποσοστό των Πομακόπουλων σχολικής ηλικίας.
    
Οι μαθητές υποχρεούνται καθημερινά μετά το τέλος του σχολικού προγράμματος, και πολλές φορές χωρίς καν να προλάβουν να φάνε ή να ξεκουραστούν, να προσέλθουν στο κοντινό τζαμί και για 4 τουλάχιστον ώρες, συνήθως από τις 14:00 έως τις 18:00, να παρακολουθούν τα μαθήματα κορανίου. Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών υπάρχουν συνήθως 2 μεικτά τμήματα, οι μικροί με αγόρια και κορίτσια από προσχολική ηλικία μέχρι και Γ’ δημοτικού και οι μεγάλοι με αγόρια και κορίτσια από Δ’ Δημοτικού μέχρι Στ’ ή και τάξεις Γυμνασίου.    
    
Οι εγκάθετοι και χρηματοδοτούμενοι από την Τουρκία δάσκαλοι-χοτζάδες έχουν στα χέρια τους μια τεράστια ευκαιρία μέσα από πολύωρη καθημερινή επαφή και κάτω από την βιτρίνα της θρησκείας να αλώσουν τις αθώες ψυχές των μικρών παιδιών, να τα φανατίσουν και να τα εκτουρκίσουν με κάθε τρόπο. Τα παρακάτω περιστατικά είναι πολύ χαρακτηριστικά της προπαγάνδας που γίνεται στα κουράν – κουρσού:


    
Δάσκαλος κεντρικού δημοτικού σχολείου της Ξάνθης μας μετέφερε την απάντηση ενός μαθητή του, Πομάκου Δ’ τάξης όταν μπροστά του ένας συμμαθητής του τον ρώτησε ποια ώρα έχει το πρόγραμμα Θρησκευτικά. Η απάντηση του μικρού Χασάν στο συμμαθητή του ήταν «δε μιλάω με χριστιανούς, μένω μακριά τους, εμείς είμαστε Τούρκοι, δεν κάνει να ακούσουμε θρησκευτικά στην τάξη, είναι αμαρτία και εγώ θα κλείσω τα αυτιά μου». Φυσικά, ο συγκεκριμένος μαθητής ανέφερε από μόνος του ότι καθημερινά παρακολουθεί μαθήματα κορανίου στο τζαμί της γειτονιάς του.
    
Σε άλλο περιστατικό που μας καταγγέλθηκε στο ν. Ροδόπης, σε μάθημα που γίνεται σε χωριό των πεδινών, ο ιμάμης του μαθήματος διδάσκει στα παιδιά να μην συναναστρέφονται με χριστιανούς γιατί αυτοί είναι «σατανάδες».    
    
Σε άλλο δημοτικό σχολείο της πόλης τα Πομακόπουλα της Γ’ τάξης δεν συμμετείχαν στην εκδρομή στο Λαογραφικό μουσείο της πόλης. Φαίνεται πως ο,τιδήποτε μπορεί να ανοίξει το μυαλό των παιδιών θεωρείται επικίνδυνο και έτσι έχουν δοθεί ανάλογες οδηγίες. Έτσι, στο ίδιο σχολείο μεγάλο ποσοστό Πομάκων μαθητών δεν παρακολουθούν σχεδόν καμία εξωσχολική δραστηριότητα.    
    
Η οργάνωση των μαθημάτων είναι στρατιωτικού χαρακτήρα. Οποιοσδήποτε μαθητής θεωρηθεί ότι κάνει φασαρία τιμωρείται παραδειγματικά με αυστηρό τρόπο και αν θεωρηθεί ότι δεν συμμορφώνεται, τότε αποβάλλεται από τα μαθήματα. Πατέρας Πομάκου μαθητή μας κοινοποίησε με αγανάκτηση ότι σταμάτησε το παιδί του από τα μαθήματα καθώς απέκτησε ψυχολογικά προβλήματα από την πίεση και τη βία που του ασκήθηκε χωρίς κανένα λόγο. Αφορμή αυτού αποτέλεσε η ημέρα που το παιδί του ξυλοκοπήθηκε στα χέρια από τον χότζα δάσκαλο όταν έδειξε να είναι αφηρημένος καθώς σκεφτόταν πως έπρεπε να διαβάσει για το σχολικό διαγώνισμα ιστορίας της επόμενης ημέρας.    
    
Πρώην μαθητές κορανίου και νυν έφηβοι φίλοι της εφημερίδας μας ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια του μαθήματος όποιος δεν είναι φρόνιμος και υπάκουος τιμωρείται με ράπισμα χτύπημα στην παλάμη με ξύλινη βέργα. Επίσης τους τραβάνε τα αυτιά και τους απειλούν πως αν δεν έρχονται στα μαθήματα και δεν τηρούν το ισλάμ, θα καούν στην κόλαση αυτοί και οι γονείς τους.    
    
Σχολικός ψυχολόγος με τον οποίο επικοινωνήσαμε και γνωστοποιήσαμε τα περιστατικά έκρινε τον συγκεκριμένο τρόπο συμμόρφωσης άκρως αντιπαιδαγωγικό και απάνθρωπο. Καλλιεργούν συμπτώματα σχολικής φοβίας στα παιδιά ενώ προκαλούν δυσλειτουργικότητα και άγχος κατά την μαθησιακή διαδικασία στην τάξη.    
    
Τα περιστατικά ψυχολογικής και σωματικής βίας που φτάνουν στην αντίληψη μας είναι ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτά που καθημερινά συμβαίνουν εδώ και πάνω από μια εικοσαετία στα εκατοντάδες τμήματα κουράν κουρσού που πραγματοποιούνται στην ελληνική Θράκη.    
    
Αυτού του είδους τα μαθήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις έρχονται αντίθετα σε οποιαδήποτε σύγχρονη παιδαγωγική θεωρία και πρακτική έχουν καταντήσει άτυπος θεσμός μέσα στις Πομακικές κοινωνίες και τα αποτελέσματα της συνέχισης τους δυστυχώς φαντάζουν τραγικά για τους Πομάκους της νέας γενιάς.

Τεύχος 85-86, Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2016

Κατηγορία: