Και ο Ο.Α.Ε.Δ. στο παιχνίδι της τουρκογλωσσίας Που είναι το φέσι;

Τα τελευταία χρόνια ο Ο.Α.Ε.Δ. σε συνεργασία με τα Κ.Ε.Κ. οργανώνουν και υλοποιούν Προγράμματα διαφόρων αντικειμένων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων, τα γνωστά « Λ.Α.Ε.Κ. 0,24% ». Σε αυτά οι εργοδότες εξαργυρώνουν την ασφαλιστική εισφορά του 0,24% υπέρ του Λ.Α.Ε.Κ. παρέχοντας στους εργαζομένους τους στοχευμένη επαγγελματική κατάρτιση με χρηματική επιδότηση για τον επιμορφούμενο.

Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου ολοκληρώθηκε στην Κομοτηνή ο πρώτος κύκλος των συγκεκριμένων προγραμμάτωνκατάρτισης για το έτος 2016. Ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, τα αντικείμενα του προγράμματος αφορούσαν το ηλεκτρονικό εμπόριο, το σύγχρονο marketing καθώς και την εκμάθηση βασικών στοιχείων επικοινωνίας μιας ξένης γλώσσας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο επιμορφούμενος εργαζόμενος μπορούσε να επιλέξει μόνο ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο θα επιμορφωνόταν για 36 ώρες και θα επιδοτούνταν με το ποσό των 180 ευρώ με το τέλος των διαδικασιών.

Αρνητική εντύπωση έκανε το γεγονός ότι η ξένη γλώσσα που προτάθηκε από τους υπεύθυνους του προγράμματος και επιλέχθηκε από τους εργοδότες ήταν τα… τουρκικά! Φαίνεται δυστυχώς πως η τουρκολαγνεία στην ελληνική τοπική αγορά της Κομοτηνής καλά κρατεί. Να θυμίσουμε ότι μερικά μαγαζιά στην Κομοτηνή χριστιανών ιδιοκτητών ακολουθούν βλακωδώς την τουρκική στρατηγική και αναρτούν πινακίδες στα τουρκικά, ενώ θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη τουρκόφωνου υπαλλήλου. Μόνο το τουρκικό φέσι τους λείπει. Είναι τόσο «τυφλοί» που δεν μπορούν ακόμα να δουν και να καταλάβουν πως οι τουρκόφωνοι καταναλωτές που αρνούνται να μιλήσουν ελληνικά (όχι πως δεν γνωρίζουν) είναι οι ίδιοι οι οποίοι λειτουργούν οικονομικά και καταναλωτικά με φανατισμό, εθνικισμό από επιλογή και ψωνίζουν από συγκεκριμένα μαγαζιά!

Προκλητικός, μάλιστα, υπήρξε ο συνταξιούχος δάσκαλος που δίδαξε τα τουρκικά στο Πρόγραμμα και δεν είναι άλλος από τον πομάκο εκπαιδευτικό Εμίν Εμίνογλου, αδερφό του ιατρού στο νοσοκομείο Κομοτηνής Μεμέτ Εμίνογλου. Για τη δράση του τελευταίου έχουμε επανειλημμένα γράψει στη Ζαγάλισα. Φαίνεται ότι σόι πάει το βασίλειο γιατί όταν κάποιος επιμορφούμενος ρώτησε τον πομακόφωνο δάσκαλο τουρκικών, για ποιο λόγο κάποιοι τουρκόφωνοι δεν μιλάνε ελληνικά, ο ίδιος απάντησε με κυνισμό « πολύ απλά, επειδή δεν θέλουν να σας μιλήσουν ελληνικά».

Πάντως, πηγές της εφημερίδας, μας ενημέρωσαν πως τα αποτελέσματα της εν λόγω διαδικασίας ήταν αποκαρδιωτικά καθώς οι συμμετέχοντες μόλις που συμπλήρωναν τη δεκάδα, ενώ το επίπεδο της διδασκαλίας, η οποία έγινε από τον παραπάνω συνταξιούχο διευθυντή μειονοτικού δημοτικού σχολείου, ήταν χαμηλότατο.

Φαίνεται πως κάποιοι σκόπιμα αγωνίζονται για την καθιέρωση της διγλωσσίας στην αγορά της Κομοτηνής.

Άρθρο του Κεμάλ Φαρζλή

Τεύχος 83, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2016

Κατηγορία: