Η 7η Ιανουαρίου 2014, θα καταγραφεί στην ιστορία των Πομάκων της Τουρκίας ως ιστορική μέρα, καθώς ξεκίνησε η διδασκαλία της Πομακικής γλώσσας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων της Κωνσταντινούπολης. Το πρώτο μάθημα όπως και τα επόμενα θα είναι τρίωρης διάρκειας, θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, από τις 7 μέχρι τις 10 το βράδυ (κάθε Τρίτη).
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων της Κωνσταντινούπολης έχει δραστηριοποιηθεί εντονότατα το τελευταίο διάστημα, έχει οργανώσει πολλές συναντήσεις μεταξύ των άλλων Πομακικών συλλόγων και έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Πομάκικων Συλλόγων της Τουρκίας.
Στην Τουρκία, ο εκσυγχρονισμός και η υιοθέτηση κάποιων ανακουφιστικών μέτρων για την Κουρδική γλώσσα και ταυτότητα, δημιούργησε ένα θετικό κλίμα και επέτρεψε την ανάπτυξη πρωτοβουλιών από πολλές εθνότητες, μεταξύ των οποίων και οι Πομάκοι.
Αυτό που άλλοτε θα φάνταζε ως αδιανόητο, δηλαδή να ιδρυθούν Πομακικοί σύλλογοι και να οργανωθούν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο ως Ομοσπονδία ή ακόμα να ξεκινήσουν την ιδιωτική διδασκαλία της Πομακικής γλώσσας, είναι πλέον πραγματικότητα.
Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι, οι κινήσεις αυτές υποστηρίζονται από πολλούς Πομάκους, οι οποίοι νιώθουν ότι χάνουν την ταυτότητά τους.
Νέοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πομακικά, αποκτούν έντονο ενδιαφέρον για να μάθουν τη γλώσσα των προγόνων τους.
Σε κάθε γωνιά της Τουρκίας, υπάρχει ένα θετικό κλίμα για την αναβίωση της πομακικής ταυτότητας και γλώσσας, το οποίο καταγράφεται στα μηνύματα που καταφθάνουν στους Πομάκικους συλλόγους, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ζαγάλισα εδώ και καιρό παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις αυτές και σε πολλά φύλλα έχουμε αναφερθεί σε γεγονότα που συνδέονται με αυτές τις πρωτοβουλίες.
Τα μαθήματα γίνονται σε συνεργασία με εξειδικευμένο ιδιωτικό οργανισμό (Geoaktif Kültür ve Aktivism Merkezi), ο ιδρυτής του οποίου Cemal Attila, δήλωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή, καθώς δεν υπήρξε προηγούμενο και άρα θα χρειαστούν κάποιες προπαρασκευαστικές συναντήσεις για να λυθούν και να τυποποιηθούν ορισμένα ζητήματα, όσον αφορά τη φωνολογία και τις διαλεκτικές διαφορές μεταξύ των πομακικών διαφόρων περιοχών. Όπως δήλωσε, τα μαθήματα θα διαρκέσουν 9 μήνες και στόχος είναι, όσοι τα παρακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να μιλούν και να καταλαβαίνουν Πομακικά. Το αλφάβητο που επελέγη να χρησιμοποιηθεί είναι το κυριλλικό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Cemal Attila, οι Πομάκοι σε όλες τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου είναι περίπου 2 εκ., ενώ μόνο στις περιοχές της Αδριανούπολης, Ραιδεστού (Τεκίρνταγ), Σαράντα Εκκλησιών (Κιρκλάρελί), Δαρδανελίων (Τσανάκκαλέ), Προύσας και Παλαιοκάστρου (Μπαλίκεσίρ) υπολογίζεται ότι ζουν 300 χιλ.
Τεύχος 70, Δεκέμβριος 2013 - Ιανουάριος 2014