Στις 17 Απριλίου 2008, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του κτιρίου του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες εκδήλωση με τον πομπώδη τίτλο «Οι Αγνοημένες Μειονότητες στην Ελλάδα: Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και οι Μακεδόνες». Συνδιοργανωτές ήταν τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία, οι Πράσινοι (EFA), η Ένωση για τις Ευρωπαϊκές Εθνότητες και η Ομοσπονδία Ευρώπης των Τούρκων Δυτικής Θράκης. Η εκδήλωση είχε προετοιμαστεί καλά για να αποτελέσει μία φιέστα του μειονοτικού εθνικισμού, αλλά τελικά κατέληξε σε φιάσκο. Η εκδήλωση αγνοήθηκε παντελώς από όλα τα άλλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου και όσοι παρευρέθηκαν ήταν παλιοί και γνωστοί σύμμαχοι του τουρκικού εθνικισμού, που μασκαρεύτηκε τα τελευταία χρόνια στη Θράκη με τον μανδύα της διεκδίκησης …ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η εκδήλωση όμως έδωσε την ευκαιρία στον εκδότη της ΖΑΓΑΛΙΣΑ κ. Κεμάλ Εμίνογλου , να υψώσει για πρώτη φορά μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη φωνή των Πομάκων και να δηλώσει ότι οι Πομάκοι της Θράκης καταπιέζονται από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι και μάλιστα κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση στην Ξάνθη στις 10 Απριλίου 2008 (στις 9.30 το βράδυ), από δύο αγνώστους οι οποίοι μιλούσαν Τουρκικά. Πρόκειται για κλασσικό δείγμα τουρκικής τρομοκρατίας επί Ελληνικού εδάφους, αφού έτσι πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν την επαναστατημένη Πομακική συνείδηση.
Η καταγγελία του κ. Κεμάλ Εμίνογλου προκάλεσε αρνητική εντύπωση , και σχολιάστηκε και μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, αναζήτησε έξω από την αίθουσα τον κ. Εμίνογλου και του ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το περιστατικό βίας που ασκήθηκε σε βάρος του, δηλώνοντας ότι οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι δυνατόν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από καμία μειονότητα (υπονοώντας την «τουρκική») όταν αυτή η ίδια δεν σέβεται το δικαίωμα των άλλων να αυτοπροσδιορίζονται με όποιο τρόπο επιθυμούν (Πομάκοι στην περίπτωσή μας). Ο κ. Εμίνογλου, δεσμεύτηκε να στείλει κείμενα μειονοτικών τουρκόφωνων εφημερίδων που καταφέρονται με τον πλέον ρατσιστικό τρόπο σε βάρος των Πομάκων. Μάλιστα τα κείμενα θα αποσταλούν μεταφρασμένα στα Αγγλικά και σε πολλούς άλλους Ευρωπαίους για να αποκαλυφθεί η τουρκική διπλοπροσωπία και η κωμωδία περί της διεκδίκησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ακόμα και ο Παναγιώτης Δημητράς, γνωστός για τις φιλοτουρκικές του θέσεις, δήλωσε ότι και οι Πομάκοι και οι Ρομά έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Πομάκοι και ως Ρομά. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ύπαρξη μιας μειονότητας δεν είναι θέμα νομικό, αλλά πραγματικό.
Και η Γραμματέας του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης κα Εμινέ Μπουρουτζή, ζήτησε εξηγήσεις από τον ομιλητή καθηγητή Χαλίμ Τσαβούσογλου, για τις υβριστικές εκφράσεις που γράφτηκαν στο υπερ-εθνικιστικό περιοδικό ΓΕΝΙ ΜΠΑΤΙ ΤΡΑΚΥΑ που εκδίδεται στην Τουρκία, από μετανάστες από τη Θράκη.Ο Τσαβούσογλου αμυνόμενος τόνισε ότι δεν συμφωνεί με τέτοια δημοσιεύματα και ότι δεν έχει ευθύνη για το τι γράφουν οι άλλοι στο περιοδικό.
Τέλος με εξαιρετικά δυναμικό τρόπο ακούστηκε και η φωνή των Ρομά, οι οποίοι με τους εκπροσώπους τους ζήτησαν να μην τους αποκαλούν Τούρκους αλλά Ρομά.
Τελικά, το μόνο που κατάφεραν οι Τούρκοι είναι να διεθνοποιήσουν το θέμα των Πομάκων και των Ρομά και να το φέρουν για πρώτη φορά στις αίθουσες του Ευρωκοινοβουλίου. Θερμά …συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία Ευρώπης των Τούρκων Δυτικής Θράκης και προσωπικά στον πρόεδρό της Χαλίτ Χαμπίπογλου, για το μεγάλο Ευρωπαϊκό βήμα που πρόσφερε στο Πομακικό Κίνημα. Πρόσφερε πραγματικά μεγάλη …υπηρεσία και δωρεάν δημόσιες σχέσεις! Αναμένουμε και την επόμενη εκδήλωση όπου θα δει περισσότερους Πομάκους να αποκτούν διεθνή εμπειρία και να διεκδικούν το δικαίωμα στην διεθνή αναγνώριση.
(τεύχος 17, Μάιος 2008)