Δήμαρχος Μύκης, Τζεμίλ Καπζά: «μόνο Τούρκους βοηθάω»! Οι περήφανοι Πομάκοι δεν εγκαταλείπουν

Την αλλεργία του προς ο,τιδήποτε πομακικό επέδειξε για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καπζά. Ο τουρκοθρεμμένος δήμαρχος και για χρόνια συντάκτης της εθνικιστικής τουρκόφωνης εφημερίδας Γκιουντέμ, απετέλεσε παλιότερα μήλον της έριδος για τους χριστιανούς υποψηφίους για την Περιφέρεια. Εκείνος όμως είχε άλλο σκοπό: να εκλεγεί δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου στα Πομακοχώρια για να δείχνει τα αισθήματα του απέναντι στους Πομάκους και την Ελλάδα.

Είχαμε γράψει για την προσπάθεια που είχε κάνει, με το που ανέλαβε δήμαρχος, να υποβαθμίσει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που έγινε το 2014 στη Σμίνθη βγάζοντας εκτός καθιερωμένου προγράμματος τους παραδοσιακούς χορούς και τα ποιήματα (αρ. φ. 75). Το 2016 έβαλε στο στόχαστρό του τον … Άη Βασίλη, γιατί κάποιοι εκπαιδευτικοί τόλμησαν και τον έβαλαν στα παράθυρα μερικών σχολείων. Να σημειώσουμε ότι ο Άη Βασίλης γιορτάζεται πλέον και μέσα στην Τουρκία (Noel Baba).

Επίσης, όταν αντιπροσωπεία νέων Πομάκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Σμίνθης τον επισκέφθηκε για να ζητήσει βοήθεια για το φεστιβάλ που θα διοργάνωνε, η ερώτηση του Καπζά ήταν σε ποιες γλώσσες θα γίνει το φεστιβάλ. Όταν τα παιδιά απάντησαν «και στα πομακικά», τότε εκείνος αρνήθηκε την βοήθεια (παροχή ρεύματος, νερού κτλ) και έτσι οι νεολαίοι συμβιβάστηκαν με την προωθούμενη διγλωσσία (ελληνικά – τουρκικά).

Στις 22.3.2017, δημοσίευσε προκήρυξη στο ΑΣΕΠ με την οποία θα προσελάμβανε στο δήμο Μύκης τρία άτομα με προαπαιτούμενο την άριστη γνώση της τουρκικής και πιστοποίηση του πανεπιστημίου της Άγκυρας! Άραγε σε έναν αμιγώς πομακόφωνο δήμο τι δουλειά έχει η «άριστη γνώση της τουρκικής»; Όταν αποκαλύφθηκε η ρατσιστική προκήρυξη αναγκάστηκε να την αποσύρει… Τα ίδια βέβαια, είχε κάνει και ο προηγούμενος δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, που είχε βάλει τους υπαλλήλους στο ΚΕΠ να μιλάνε μόνο τουρκικά ακόμη και σε ηλικιωμένους Πομάκους που γνώριζαν μόνο πομακικά (βλ. φ. 67).

Τέλος, ενώ δήλωνε δεξιά και αριστερά ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον ελληνικό στρατό (βλ. και παρακάτω), εντούτοις, τον Αύγουστο του 2017 παρακάλεσε το στρατό να παρέχει νερό στο δήμο για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και έβγαλε και ευχαριστήρια επιστολή, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τα ειρωνικά σχόλια των κατοίκων των Πομακοχωριών και της Ξάνθης…

Πριν την αίτηση βοήθειας από το στρατό ο Τζεμίλ Καπζά έδειξε την αποστροφή του προς κάθε τι πομακικό στο θέμα του δρόμου της Κοττάνης, ο οποίος παραμένει χωματόδρομος, παρόλο που ο οικισμός θεωρείται διατηρητέος και έχουν δοθεί χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση, παρόλη την ομορφιά του τοπίου, τα μοναδικά άγρια πουλιά και την παραδοσιακή ταβέρνα.

Η τουριστική αξιοποίηση φαίνεται πως είναι … επικίνδυνη.
Όταν οι κάτοικοι αγανακτισμένοι από την αδιαφορία του δήμου για το θέμα του δρόμου απευθύνθηκαν στον στρατό, βρήκαν ανταπόκριση και υπόσχεση βοηθείας. Τότε έστειλαν δημόσια ευχαριστήρια επιστολή προς το Δ’ Σώμα Στρατού και έπειτα απευθύνθηκαν στο δήμαρχο Μύκης για να πληρώσει τουλάχιστον τους σωλήνες που χρειάζονταν για την τέλεση του έργου.

Τότε σύμφωνα με την εφημερίδα Μαχητής (22.6.2017) εκείνος τους απάντησε: «Τέρμα από μένα. Εσείς υπογράψατε επιστολή ως Πομάκοι! Τέλος από τον Δήμο. Δεν σας δίνω τίποτα…».

Οπότε αναγκαστικά οι Πομάκοι πολίτες μάζεψαν «ρεφενέ» σαν χωριό 1.400 ευρώ, αγόρασαν τους σωλήνες και τους έδωσαν στο στρατό να τους περάσει στο δρόμο, ώστε αυτός να γίνει πιο σταθερός αντέχοντας στις βροχές και στα ακραία φαινόμενα».

Παραθέτουμε την … επικίνδυνη επιστολή των κατοίκων της Κοττάνης που προκάλεσε την οργή του Τζεμίλ Καπζά και εξαιτίας της αρνήθηκε τη βοήθεια του δήμου σε ένα ολόκληρο χωριό:

Κοττάνη, 4 Μαΐου (2017),
Κύριε Αντιστράτηγε διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Γεώργιε Καμπά, στο πρόσωπό σας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό μας Παναγιώτη Καμμένο, που πριν κάποιους μήνες 45 οικογένειες του οικισμού Κοττάνης απευθυνθήκαμε σε αυτόν ως τελευταία μας ελπίδα για τον δρόμο. Αποδείξατε σήμερα ότι δεν είστε σαν αυτούς που πέρασαν και έμειναν στα λόγια και στις υποσχέσεις.

Σας ευχαριστούμε θερμά όλους σας, τον φαντάρο, τον αξιωματικό, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και σας υποσχόμαστε ως γνήσιοι ακρίτες, ως γνήσιοι Πομάκοι, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας οι φύλακες των συνόρων μας και της πατρίδας μας.

Να σας έχει ο Θεός πάντα καλά και τα σπίτια μας θα είναι πάντα ανοικτά για σας.

Με εκτίμηση εκ μέρους των κατοίκων


Χαλήλογλου Τζεμάλ

Ιβραχήμ Ογλού Φεϊμή

Τεύχος 94-95, Ιανουάριος - Απρίλιος 2018
Κατηγορία: