ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΜΑΜΗ ΑΜΕΤ ΜΕΤΕ

Department of stateΣτην τελευταία Αμερικανική Έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Φεβρουαρίου 2009, περιλαμβάνονται για δεύτερη χρονιά φέτος αναφορές στους Πομάκους της Θράκης, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον της επίσημης αναγνώρισής μας.

Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν την ύπαρξη Πομάκων στην Ελλάδα ως
ξεχωριστή κοινότητα και προχωρούν ακόμα παραπέρα καταγράφοντας και τα παράπονα «κάποιων μελών της Πομακικής κοινότητας τα οποία ισχυρίζονται ότι πιέζονται από μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας, ώστε να αρνηθούν την ύπαρξη της Πομακικής ταυτότητας ως ξεχωριστής από την Τουρκική». Αυτό δηλαδή που δεν τολμά να γράψει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το κάνουν οι Αμερικανοί.
 
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το τμήμα εκείνο της Έκθεσης που αναφέρεται στις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου διαβάζουμε τα εξής «Το κράτος έχει επιλέξει στη Θράκη τρεις επίσημους θρησκευτικούς ηγέτες, δηλαδή μουφτήδες. Ενώ όμως ένα τμήμα της κοινότητας αποδέχεται τους επίσημα διορισμένους μουφτήδες, κάποιοι μουσου-λμάνοι «εξέλεξαν» δύο διαφορετικούς μουφτήδες, έναν στην Ξάνθη και έναν στην Ροδόπη, σε εκλογές όπου μόνο άνδρες επιτρεπόταν να ψηφίσουν». Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μεγάλο χαστούκι και στον ιμάμη από το Ωραίο Αμέτ Μέτε και στον Σερίφ Ιμπράμ από την Κομοτηνή, διότι α) δεν τους αναγνωρίζουν οι Αμερικανοί ως ηγέτες όλων των μουσουλμάνων, ενώ έμμεσα αναγνωρίζουν μόνο τους επίσημους Μουφτήδες, β) τις ψευτοεκλογές που έστησαν για την ανάδειξή τους οι Αμερικανοί θέλοντας να δείξουν ότι είναι θέατρο τις βάζουν μέσα σε εισαγωγικά «elections» και γ) το ισχυρότερο χαστούκι περιλαμβάνεται στο σημείο εκείνο όπου οι Αμερικανοί αμφισβητούν και την εγκυρότητα των ψευτοεκλογών αφού σημειώνουν ότι σε αυτές δεν επιτρεπόταν να ψηφίσουν οι γυναίκες. Δηλαδή ακόμα και αν ήθελαν οι Αμερικανοί να τους αναγνωρίσουν ως Μουφτήδες δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ, επειδή δεν ψήφισαν γυναίκες.
 
Πραγματικά μεγάλο το χαστούκι σε αυτούς που φορούν μια στολή και
προσποιούνται τους Μουφτήδες. Εμείς τι να κάνουμε άραγε; Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Αμερικανούς όπως έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Κ. Σημήτης;
 
U.S. Department
 
2008 Human Rights Report: Greece
BUREAU OF DEMOCRACY, HUMAN RIGHTS, AND LABOR
2008 Country Reports on Human Rights Practices
February 25, 2009
Muslims are an official minority in Thrace, and the government
selects three official Muslim religious leaders, or muftis, there. While part
of the community accepted the officially�appointed muftis, some Muslims “elected” two different muftis, one in Xanthi and one in Rodopi, in elections in which only men were allowed to cast votes.
(τεύχος 27, Μάρτιος 2009)