ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΝ

Σημαντική εκδήλωση του Δ’ Σώματος Στρατού

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεσμός να τιμάει ο ελληνικός στρατός τους Πομάκους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο για να είναι ελεύθερη η πατρίδα μας. Πιο συγκεκριμένα, εκδηλώσεις μνήμης γίνονται τα τελευταία χρόνια στο Ωραίον ν. Ξάνθης (βλ. και φ. 18 της Ζαγάλισα).

Η φετινή τελετή ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής (17.5.13) με την έλευση των επισήμων τους οποίους χαιρέτησε τιμητικό άγημα του στρατού.

Ακούστηκαν ομιλίες από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον στρατηγό Δ’ Σώματος Στρατού Χρήστο Χαλκίδη, τον συνταξιούχο δάσκαλο Καράνταη Χαλίλ, που επισήμανε στην ομιλία του ότι πολλοί περισσότεροι Πομάκοι σκοτώθηκαν σε μάχες υπέρ της πατρίδας από αυτούς που τιμάμε σήμερα.

Στη συνέχεια, μικρά Πομακόπουλα του δημοτικού σχολείου Ωραίου διάβασαν ποιήματα.

Στο προσκλητήριο νεκρών ακούστηκαν τα ονόματα των Πομάκων ηρώων:

1. Αρδαλή Αχμέτ Χαλήλ από το Ωραίον

2. Ασλάν Ισμαήλ Αχμέτ από το Ωραίον

3. Σαρή Αχμέτ Χαλήλ από τον Κύκνο

4. Κοτζά Μουράτ Χουσεΐν από το Ωραίον

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υπουργό, τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη, τον στρατηγό, τον δήμαρχο Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ και από μια μικρή μαθήτρια. Έπειτα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ο εθνικός ύμνος. Η τελετή μνήμης τελείωσε και το τιμητικό στρατιωτικό άγημα αποχώρησε υπό τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή» που έπαιζε η στρατιωτική μπάντα.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η άρνηση του δημάρχου Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ να κάνει δηλώσεις στην ΕΤ – 3, παρότι επιμόνως του ζητήθηκε. Ένας Πομάκος σχολιάζοντας τη στάση του δημάρχου προκάλεσε τα γέλια των παρισταμένων: «Ο δήμαρχος δεν μιλάει, επειδή δεν πήρε άδεια από το προξενείο για να μιλήσει ».

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες και ο υπουργός χαιρέτησε εγκάρδια πολλούς από τους κατοίκους του χωριού που ήταν παρόντες πέριξ του ηρώου ενώ κάθησε μαζί με άλλους επίσημους σε καφενείο.

Η Ζαγάλισα και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων ήταν παρόντες στην εκδήλωση με μέλη τους. Ο εκδότης μας, κ. Ιμάμ Αχμέτ στο περιθώριο της εκδήλωσης καλωσόρισε τον υπουργό κ. Καράογλου στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και φωτογραφήθηκε μαζί του.

Τεύχος 66, Απρίλιος - Μάιος 2013

Κατηγορία: