Συνάντηση Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων με τον Γάλλο πρόξενο

Σημαντική συνάντηση είχαν τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, με τον Γάλλο πρόξενο Θεσσαλονίκης, κ. Christophe Le Rigoleur στην Κομοτηνή, την Τρίτη 23 Απριλίου 2013.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ιμάμ ανέλυσε στον Γάλλο πρόξενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Πομάκων από τους φορείς του τουρκικού εθνικισμού στην περιοχή, αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση της θρησκείας από τους μουσουλμάνους πολιτικούς, ενώ έθεσε τα αιτήματα του Συλλόγου που αφορούν στην εκπαίδευση και ειδικότερα στο θέμα της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας των Πομακόπουλων στα σχολεία. Επίσης, έκανε πολλές αναφορές στα προβλήματα υποδομών (δρόμοι, ύδρευση, ηλεκτροδότηση κ.ά.) που υπάρχουν στα Πομακοχώρια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, κ. Κεμάλ Φαρζλή, μίλησε για τις διώξεις που έχουν δεχθεί κατά καιρούς τα στελέχη του Πομακικού Κινήματος και οι οικογένειές τους. Ο πρόξενος της Γαλλίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία στα λεγόμενα των μελών του Δ.Σ..

Ευχάριστη έκπληξη τα εξαιρετικά ελληνικά του κ. προξένου, που σίγουρα είναι καλύτερα από αυτά του μέσου μουσουλμάνου πολιτευτή.

Ως Ζαγάλισα, παλεύουμε ώστε οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ακουστούν σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο για να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι Ευρωπαίοι πως στην άκρη της Ευρωπαϊκής ηπείρου συντελείται μια πρωτοφανής πολιτιστική γενοκτονία.


Τεύχος 66, Απρίλιος - Μάιος 2013

Κατηγορία: