Στην τηλεοπτική εκπομπή Terra Incognita (Σάββατο 26.1.2013, στις 10 το βράδυ), του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Κontra Channel, την οποία παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Μούτσος, συμμετείχε (μέσω skype) ο διευθυντής της Ζαγάλισα κ. Ιμάμ Αχμέτ. Ο κ. Ιμάμ μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του νόμου 3536/2007, καυτηρίασε τη στάση της Τουρκίας και έδωσε συγχαρητήρια στους Έλληνες βουλευτές οι οποίοι την ψήφισαν. Στη συνέχεια καυτηρίασε τη στάση των αριστερών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ), τα οποία, όπως είπε, εκμεταλλεύονται τις εθνικιστικές μειονοτικές ψήφους, όπως έκαναν στο παρελθόν, οι πρώτοι διδάξαντες: Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ. Θεώρησε απολύτως αναμενόμενο ότι δεν συμμετείχαν οι «αριστεροί» μουσουλμάνοι βουλευτές στην εκπομπή, παρόλο που εκλήθησαν, διότι θα έπρεπε στη συνέχεια να «λογοδοτήσουν» στο τουρκικό προξενείο!
Κατήγγειλε ότι στις εκάστοτε δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, έρχονται στη Θράκη καραβάνια κατευθυνόμενων ψηφοφόρων από την Τουρκία, οι οποίοι αλλοιώνουν τη βούληση των εδώ κατοίκων. Οι επιλογές των μεταφερόμενων υπακούν στις εθνικιστικές επιδιώξεις και όχι στις πραγματικές ανάγκες των Πομάκων ή των άλλων μουσουλμάνων. Αποκάλυψε, για παράδειγμα, ότι στην πρώην κοινότητα Θερμών του δήμου Μύκης, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν πολύ περισσότεροι, από όσους απογράφηκαν στην πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού. Από μόνο του το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την μαζική μεταφορά ψηφοφόρων από την Τουρκία, αν μάλιστα συνυπολογισθεί ότι τουλάχιστον 30% των ντόπιων δεν πήγαν να ψηφίσουν, ενώ στον καταγραφέντα από την απογραφή πληθυσμό συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον 150 παιδιά!
Ο παρουσιαστής της εκπομπής πρόβαλε το Πομάκικο Αναγνωστικό (α β Πομάτσκου), το οποίο κυκλοφόρησε στην Κομοτηνή το 1997, εκφράζοντας την απορία γιατί δεν εισήχθη, ως εγχειρίδιο διδασκαλίας στα δημοτικά σχολεία, όπου φοιτούν Πομακόπουλα…
Ειδική αναφορά έγινε στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), όπου φοιτούσαν μουσουλμάνοι δάσκαλοι (στη συντριπτική πλειοψηφία Πομάκοι), οι οποίοι στη συνέχεια διορίζονταν στα μειονοτικά σχολεία. Η ΕΠΑΘ αποτέλεσε κόκκινο πανί για την Τουρκία, η οποία αγωνίσθηκε για δεκαετίες να κλείσει, ώστε οι δάσκαλοι που διδάσκουν στα μειονοιτκά σχολεία να προέρχονται από όσους φοιτούν σε Τουρκικά πανεπιστήμια. Πράγματι, η Τουρκία πέτυχε το σκοπό της, καθώς το 2010 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, όταν υπουργός ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου και ειδική γραμματέας η Θάλεια Δραγώνα, σταμάτησαν οι εισαγωγικές εξετάσεις στην ΕΠΑΘ, με το πρόσχημα της αναβάθμισής της. Φυσικά, καμμία αναβάθμιση δεν έγινε μέχρι σήμερα, δίδοντας στην Τουρκία το δικαίωμα να πανηγυρίζει ότι πέτυχε άλλη μια σπουδαία νίκη στο Θρακιστάν…
(τεύχος 64, Δεκέμβριος 2012 - Ιανουάριος 2013)