ΡΙΤΑ ΓΟΥΙΛΣΟΝ: Ντοκιμαντέρ της Αμερικανικής τηλεόρασης. Νέος άθλος του Ελληνικού ΥΠΕΞ !

Μεταδόθηκε στις 30 Μαρτίου 2012, από την αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή «Who do you think you are;» (Ποιος νομίζεις ότι είσαι;) το ντοκιμαντέρ για τις ρίζες της διάσημης ελληνοπομάκας ηθοποιού και συζύγου του Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον.

Η εκπομπή ξεκίνησε με τον Αμερικανό παρουσιαστή να αναφέρει την Γουίλσον ως «παθιασμένη Ελληνίδα». Σκηνές από το σπίτι της, με την μητέρα της και άλλους συγγενείς να πίνουν κρασί και να εύχονται στα ελληνικά «εις υγείαν». Έπειτα, η Γουίλσον αναφέρει ότι ενώ γνωρίζει καλά την ιστορία της Ελληνίδας μητέρας της, δεν ξέρει καλά το παρελθόν του πατέρα της. Λέει χαρακτηριστικά «ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Ελλάδα…δεν μιλούσε πολύ για το παρελθόν του… Ο πατέρας μου ήταν μουσουλμάνος. Γεννήθηκε το 1920 στο Ωραίο της Ξάνθης και λεγόταν Χασάν Χαλήλ Ιμπραχήμοφ».

Η Ρίτα αποφασίζει να ψάξει το παρελθόν της και έτσι να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Την βλέπουμε να ανεβαίνει με το αμάξι της το δρόμο για το πομακοχώρι Ωραίον του νομού Ξάνθης και ύστερα να περπατάει μέσα στο χωριό. Θα πάει στο πατρικό της σπίτι. Με το που μπαίνει μέσα, δακρύζει από συγκίνηση: «Μπαμπά, είμαι σπίτι!» θα πει. Θα ανέβει στον επάνω όροφο, όπου υπάρχουν κρεμασμένα καπνά, θα μπει σε άλλο δωμάτιο γεμάτο με κρεμμύδια και σκόρδα, και τέλος, στην άδεια κρεβατοκάμαρα του πατέρα της. Θα δει τη θέα του χωριού από το παράθυρο και θα βγει από το παλιό σπίτι συγκινημένη. Ύστερα, θα συναντήσει τα ξαδέρφια του πατέρα της, ηλικιωμένους Πομάκους, που θα της δείξουν φωτογραφία του παππού της, του Χαλήλ Ιμπραχήμοφ, και θα μιλήσουν για την απόφαση του παππού της να ξενιτευτεί με την οικογένειά του στη Βουλγαρία.

Στη συνέχεια, η Ρίτα Γουίλσον πήγε στη Βουλγαρία και συνάντησε ιστορικούς που της έδειξαν ντοκουμέντα για τη ζωή του πατέρα της. Μαθαίνουμε ότι ο πατέρας της, ο Χασάν, είχε άλλα τέσσερα αδέρφια. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Σμόλιαν.

Ο Χασάν, στρατολογήθηκε με το ζόρι στο βουλγαρικό στρατό και ξαναγύρισε στην Ξάνθη, το 1941, όταν οι Βούλγαροι πήραν ως δώρο από τους Γερμανούς τη Θράκη. Σύμφωνα με βουλγαρικά ντοκουμέντα ο Χασάν Χαλήλοφ Ιμπραχήμοφ διώχθηκε από το βουλγαρικό στρατό και καταδικάστηκε από δικαστήριο του Πλόβντιβ σε φυλάκιση 4 χρόνων λόγω ενός πταίσματος! Μετά από 2 χρόνια στη φυλακή, βγήκε έξω και επέστρεψε στο Σμόλιαν. Εκεί παντρεύτηκε μία Αρμένισσα και έκανε έναν γιο, τον Εμίλ Χασάνοφ Ιμπραχήμοφ, που πέθανε λίγους μήνες μετά το θάνατο της μητέρας του! Ταλαιπωρημένος ο Χασάν μπήκε και στο στόχαστρο της κομμουνιστικής κυβέρνησης και ξαναφυλακίστηκε. Μπήκε σε στρατόπεδο εργασίας, από όπου και απέδρασε και κατάφερε να φύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε την Ελληνίδα σύζυγό του.

Η Ρίτα Γουίλσον κατάφερε και βρήκε στη Βουλγαρία τον αδερφό του πατέρα της, τον Φερχάτ Χαλήλοφ Ιμπραχήμοφ, που είναι πλέον 96 χρονών. Συγκινημένοι αγκαλιάστηκαν και ο Φερχάτ διηγήθηκε στα πομακικά την ιστορία τους, από το Ωραίον της Ελλάδας στο Σμόλιαν της Βουλγαρίας και στις φυλακίσεις, τα παλιά και δύσκολα εκείνα χρόνια. Τέλος, της χάρισε ένα γράμμα του πατέρα της, που το έστειλε όταν είχε φτάσει στην Αμερική και πλέον είχε βρει δουλειά και σπίτι

Και ένα σχόλιο από τη Ζαγάλισα: Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ελληνική …λογοκρισία ξαναχτύπησε. Τα τηλεοπτικά συνεργεία όταν έρχονται για εκπομπές στα Πομακοχώρια της Ξάνθης (ελληνικά ή ξένα) υποχρεούνται να πάρουν άδεια από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και να συμβουλευτούν το …«ατρόμητο» Υπουργείο Εξωτερικών, για το τι είναι πρέπον να πουν στις εκπομπές τους. Το τελευταίο τους συμβουλεύει πάντα να μην .. «δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή», έχοντας υπόψιν και το πιο πρόσφατο περιστατικό με το Γαλλικό συνεργείο στις Θέρμες.

Είμαστε σίγουροι ότι η αποφυγή στο ντοκιμαντέρ της παραμικρής αναφοράς στις λέξεις «Πομάκος» και «Πομακοχώρια της Ξάνθης» εκπορεύεται από τέτοιες τουρκοφοβικές λογικές με τις οποίες είναι διαποτισμένοι κύκλοι όχι μόνο του ΥΠΕΞ, αλλά και ποικίλες υπηρεσίες σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

(τεύχος 60, Απρίλιος - Μάιος 2012)

Κατηγορία: