ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΛΟΗ

Το χωριό Χλόη βρίσκεται στην κοινότητα Κέχρου του ν. Ροδόπης. Οι κάτοικοι του χωριού λόγω των πολλών προβλημάτων συνεχώς μειώνονται. Σημαντικός αριθμός έχει κατέβει στην περιοχή μεταξύ Κομοτηνής και Κηκιδίου (στη «Μικρή Χλόη»), στο Μεγάλο Δουκάτο, και διάσπαρτοι μέσα στην πόλη της Κομοτηνής.
 
ΧλόηΤα προβλήματα του χωριού μας είναι σημαντικά: Ο δρόμος μας είναι χωματόδρομος και σε πολλά σημεία γεμάτος λακκούβες και ρωγμές. Σε κάποιο σημείο του χωματόδρομου συναντάς μία διχάλα. Εκεί δεν υπάρχει πινακίδα με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να μην ξέρει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Ευτυχώς και οι δύο δρόμοι οδηγούν στο χωριό, ο ένας είναι σύντομος αλλά πολύ δύσκολος λόγω της…«ποιότητας» του χωματόδρομου ενώ ο άλλος πιο μακρύς κατά δύο χιλιόμετρα και κάπως καλύτερος.
 
Μέσα στο χωριό δεν βλέπουμε ελληνικά κανάλια παρά μόνο κανα δύο κρατικά και αυτά με διακοπές ή παράσιτα. Αποτέλεσμα βέβαια, να παρακολουθούμε μόνο τουρκική τηλεόραση. Είναι λυπηρό να έρχεται στη Χλόη υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης (ΕυριπίδηςΣτυλιανίδης), να εξαγγέλλει ότι θα μας δώσει δωρεάν αποκωδικοποιητές για να βλέπουμε ελληνική τηλεόραση (εφ. Χρόνος, 6.6.2009) και τίποτε να μην γίνεται (για μίαακόμη φορά).
 
Σοβαρό, επίσης, πρόβλημα είναι οι συχνές διακοπές ρεύματος που γίνονται μέσα στον χειμώνα και τις περισσότερες φορές ξεπερνάνε τις 8 ώρες. Πολλοί χωρικοί, λόγω του ότι η περιοχή μας είναι δυσπρόσιτη, παίρνουν κρέας και άλλα τρόφιμα για ένα μήνα και τα αποθηκεύουν σε καταψύκτες με αποτέλεσμα στις διακοπές ρεύματος να χαλάνε τα τρόφιμα. Και οι άνθρωποι χάνουν τα χρήματά τους και η ταλαιπωρία μας είναι μεγάλη.
 
Ένα άλλο παράπονό μας είναι το ότι δεν έχουμε ένα γιατρό που θα μένει σταθερά στο χωριό. Ιδίως το χειμώνα όπου ο δρόμος από τις βροχές και τα χιόνια γίνεται εξαιρετικά δύσκολος να τον περάσεις, εκεί φαίνεται η ανάγκη για μόνιμη διαμονή γιατρού.
 
Επίσης, η Χλόη δεν έχει δημόσιο νηπιαγωγείο και έτσι τα παιδιά δεν παίρνουν τα απαραίτητα εφόδια για το δημοτικό.
 
Δρόμος στη Χλόη το καλοκαίρι γεμάτος νερά και λάσπεςΚαι έπειτα υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Το χωριό αδειάζει, οι γονείς και οι παππούδες μας στενοχωριούνται που τα νέα παιδιά σιγά σιγά αποχωρούν. Τα τελευταία χρόνια η δημιουργία ανεμογεννητριών στα υψώματα έδωσε εργασία σε αρκετά άτομα. Προφανώς η επένδυση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα ήταν μια λύση για να μείνει ο κόσμος στη Χλόη.
 
Βέβαια από τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι επί …έναν αιώνα δεν μπόρεσαν να κάνουν έναν ασφαλτόδρομο, σε τι μπορεί να ελπίζει κανείς; Παλιότερα θέλαμε να γίνει γήπεδο. Ήρθε ένας στρατηγός και μας είπε ότι θέλουμε να κάνουμε γήπεδο για να …προσγειώνονται τα τουρκικά αεροπλάνα. Άλλος τοπικός άρχοντας, ακούγοντας τα αιτήματα μας, αντί να δώσει κάποια λύση, μας προέτρεψε να κατεβούμε όλοι στην πόλη: «Θα σας δώσω σπίτια, μην ανησυχείτε», μας είπε. Εμείς καλούμε τον νέο Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη να δώσει επιτέλους λύσεις στα προβλήματά μας. Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να μην δίνονται λύσεις σε στοιχειώδη προβλήματα στα Πομακοχώρια της Ροδόπης, εκτός και αν κάποιοι το κάνουν επίτηδες.
Πομάκος κάτοικος της Χλόης
 
(τεύχος 48, Δεκέμβριος 2010)
 
Κατηγορία: