Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Πομακοχώρια του νομού Έβρου ή της Αφρικής;

Σβησμένα από τον χάρτη

Πινακίδα για Δέρεια με την τεχνική του ... δέντρουΑπαράδεκτο είναι το οδικό δίκτυο στα χωριά των Πομάκων και των Αλεβιτών του ν. Έβρου. Λίγα παραδείγματα είναι αρκετά: Στα χωριά μετά το Γονικό: Ουράνια, Κισσός, Μικράκιο και Μεσημέρι, ο δρόμος είναι χωματόδρομος, ενώ στον Πετρόλοφο η κατάσταση είναι τραγελαφική: πρώτα υπάρχει χωματόδρομος, ύστερα άσφαλτος και έπειτα ξανά χωματόδρομος! Μάλιστα, κάτοικοι των χωριών κατήγγειλαν στην εφημερίδα μας ότι τους είχαν υποσχεθεί ότι ο δρόμος θα τελειώσει αυτό το Μάρτιο, αλλά όπως παρατήρησε ειρωνικά κάποιος ο Μάρτιος βγήκε, οπότε ας τον ξεχάσουμε τον δρόμο…Το θέμα του δρόμου είναι κρίσιμο και για το λόγο ότι πολλοί κάτοικοι, λόγω έλλειψης εργασίας, αναγκάζονται να κάνουν μέχρι και εκατό χιλιόμετρα κάθε μέρα για να δουλέψουν σε μια οικοδομή ή όπου αλλού βρουν προκειμένου να στηρίξουν τις οικογένειές τους.
 
Πινακίδα για Σιδηροχώρι με την τεχνική της ... πέτραςΕπίσης, είναι τραγικό το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν …τρία είδη πινακίδων: οι κανονικές, που μας πληροφορούν σε ποια χωριά βρισκόμαστε και είναι λίγες, οι τενεκεδένιες που τις βρίσκεις εκτός από τον Έβρο και σε …αφρικανικά κράτη, οι οποίες μάλιστα είναι στερεωμένες σε ...πέτρες ή καρφωμένες σε κορμούς δέντρων (βλ. φωτό) . Τέλος, οι …αόρατες πινακίδες, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία: ανύπαρκτες σε εισόδους χωριών ή σε σημεία που προχωράς και δεν ξέρεις που θα βγεις… Και όταν ο δρόμος χωρίζει σε δύο ή τρία διαφορετικά σημεία, τουλάχιστον να εύχεσαι να μην σε πιάσει η νύχτα για να μην σε φάει κανένας λύκος.
 
Αγνοούμε σε ποιό χωριό είμαστεΕπίσης, κάτι ακόμη αξιοσημείωτο: δεν υπάρχει ούτε ένας σωστός χάρτης που να μας πληροφορεί που βρίσκονται όλα αυτά τα χωριά. Μάλιστα, ο χάρτης που έχει αναρτημένο η Νομαρχία Έβρου στην επίσημη ιστοσελίδα της, είναι τραγικός καθώς απουσιάζουν πολλά χωριά. Και να φανταστεί κανείς ότι ο χάρτης αυτός έχει αναρτηθεί για την …προώθηση του τουρισμού στην περιοχή! Από τον ίδιο τραγικό χαρτη, πέρα από τα χωριά λείπουν οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως τα μεγαλιθικά μνημεία στο δρόμο της Ρούσσας, αλλά και τα θρησκευτικά ιδρύματα, όπως ο Αλεβιτικός τεκές της Ρούσας.
 
Είναι ή δεν είναι μεσαιωνικές οι καταστάσεις αυτές κ. Ζαμπουνίδη, νομάρχη Έβρου;
 
(τεύχος 41, Μάιος 2010)

 

Κατηγορία: