Καλώς ήρθατε στη Ζαγάλισα!    *    Η φωνή των Πομάκων    *    Η Παλαιότερη Πομακική εφημερίδα (από το 1997)    *    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΜΑΚΟΙ!    ΝΕΣΜΕ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΟΤΙΣΜΕ ΠΟΜΑΤΣΙ!     NE MUTLU POMAKIM DiYENE!

Θερμή παράκληση! Κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το zagalisa.gr. Ευχαριστούμε

ΠΟΜΑΚΟΣ στις Η.Π.Α., «Πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας. Ελληνικό εστιατόριο: XANTHI GREEK FOOD

     Η ελληνική κουζίνα εκπροσωπείται στην πόλη Avondale της Αριζόνα των ΗΠΑ από τον κ. Χουσεΐν Άγκνους, που κατάγεται από το Πομακοχώρι Κένταυρος της Ξάνθης. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Άγκνους, μετανάστευσε οικογενειακώς στις ΗΠΑ, άνοιξε ελληνικό εστιατόριο με την ονομασία «XANTHI GREEK FOOD». Στο μενού του περιλαμβάνονται ελληνικές συνταγές.
 
     Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» (15.6.2020) μεταξύ άλλων. το εστιατόριο διαθέτει χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, σπανακόπιτα, γύρο, γεμιστά, μουσακά, τζατζίκι, ντολμαδάκια, αρνάκι στο φούρνο κ.ά. Επίσης, γλυκά όπως μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο και ρεβανί.
     Διαβάζουμε στο «Έθνος» : «Η ζωή του Χουσεϊν Άγκνους είναι περιπετειώδης και συνάδει με το αμερικανικό όνειρο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κένταυρο Ξάνθης, είναι Πομάκος στην καταγωγή και από 13 χρόνων, όταν παράτησε το σχολείο δούλεψε στην οικοδομή και αργότερα ως ναυτικός. Το 1984 βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου εργάστηκε σε κρεοπωλείο και στη συνέχεια άνοιξε δικό του, αλλά το 2004 επέστρεψε για οικογενειακούς λόγους στον Κένταυρο, μαζί με την σύζυγό του Αϊσέ Μποντούρ και τα δυο τους αγόρια, τον 16χρονο σήμερα Τζερέντ και τον 18χρονο Τζέισον. Το 2012 κι ενώ τα αγόρια μεγάλωναν, πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην Αμερική. Αρχικά στην Ουάσιγκτον, όπου όμως πούλησαν το σπίτι τους και το 2014 μετακόμισαν στην Αριζόνα».
     Τα εγκαίνια του εστιατορίου έγιναν από το δήμαρχο της πόλης ενώ εκεί κοντά ο πάμπλουτος Μπιλ Γκέιτς αγόρασε μία τεράστια έκταση την οποία μετατρέπει σε «έξυπνη πόλη» (Smart City) της τεχνολογίας. Ο κ. Άγκνους μάλιστα περιμένει να τον συναντήσει για να του προσφέρει ελληνικά φαγητά. Ο ίδιος έχει γίνει «πρεσβευτής» της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, αφού τον ξέρουν ως «ο Έλληνας από την Ξάνθη», η οποία, όπως φαίνεται, θα γίνει η πιο διάσημη πόλη μετά την Αθήνα, στην Αριζόνα.
     Όταν τον ρωτάνε ποια είναι η Ξάνθη, αυτός απαντάει πως είναι η πόλη από όπου κατάγεται η διάσημα (Πομάκα) ηθοποιός Ρίτα Γουίλσον, η οποία είαι παντρεμένη με τον επίσης διάσημο ηθοποιό του Χόλυγουντ φιλέλληνα και πρόσφατα και έλληνα πολίτη, Τομ Χανκς.