ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ! 249 ηρωϊκοί Πομάκοι!

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δεν υπήρχαν υποψηφιότητες μόνο φανατισμένων εθνικιστών, αλλά και μία ξεχωριστή. Πρόκειται για το φίλο Μεχμεταλή Ιρφάν από το Πομακοχώρι Μάνταινα ν. Ξάνθης, με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Επειδή η Ζαγάλισα, έχει ως αρχή να μην ταυτίζεται με κανένα πολιτικό σχηματισμό, προτιμήσαμε την αναφορά στην υποψηφιότητά του και όχι στο κόμμα που διάλεξε ο ίδιος, να την κάνουμε μετεκλογικά.

Ο Ιρφάν (συνεντεύξεις του οποίου δημοσιεύσαμε στο παρελθόν), παρόλα τα πενιχρά μέσα που διέθετε, κατάφερε και πήρε 249 ηρωϊκές ψήφους Πομάκων στο ν. Ξάνθης. Πρόκειται για ελπιδοφόρα κίνηση καθώς ήταν ο μόνος υποψήφιος που διαφοροποιήθηκε ως Πομάκος από τους υπόλοιπους «γενίτσαρους», οι οποίοι κατέβηκαν με την υποστήριξη της Άγκυρας σε Ξάνθη και Ροδόπη (σε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ). Η προεκλογική αφίσα του άλλωστε, στην οποία αναφέρει ευθαρσώς την …απαγορευμένη λέξη «Πομακοχώρια», είναι χαρακτηριστική του ιδεολογικού του στίγματος.

Ο Ιρφάν πήρε τις πιο πολλές του ψήφους στο δήμο Μύκης (162). Πιο αναλυτικά, έλαβε στο κοινοτικό διαμέρισμα της Μύκης 134 ψήφους και από κει και πέρα 16 ψήφους από την περιοχή του Ωραίου, 4 από την περιοχή Εχίνου, 4 από τις Θέρμες, 2 από την περιοχή Κοτύλης και άλλες 2 από την περιοχή Σατρών. Στο δήμο Ξάνθης έλαβε 59 ψήφους. Οι λοιποί ψήφοι προέρχονται από τους δήμους Τοπείρου και Αβδήρων από Πομάκους που έχουν εγκατασταθεί εκεί.

Περιμένουμε και από άλλα κόμματα ανάλογες κινήσεις στην ελληνική Θράκη. Και αν οι πολιτικοί του κέντρου δεν γνωρίζουν το θέμα της Θράκης, τεράστια ευθύνη για την μη ενημέρωσή τους έχουν οι τοπικοί παράγοντες που έχουν λόγο στις τοπικές υποψηφιότητες. Καλό θα ήταν οι χριστιανοί συμπολίτες μας που ψηφίζουν κόμματα, να πιέζουν τους τοπικούς πολιτευτές, ώστε να επιλέγονται υποψηφιότητες Πομάκων και Ρωμά.

Κάνοντας ιστορική αναδρομή, αναφέρουμε ότι πρώτα τα μέλη του Κέντρου Πομακικών Ερευνών στην Κομοτηνή, κατέβηκαν ως υποψήφιοι στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 με διαφορετικούς πολιτικούς συνδυασμούς σε εθνικές και τοπικές εκλογές, καθώς και για το ευρωκοινοβούλιο. Επίσης, πιο πρόσφατα, στελέχη του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κατέβηκαν ως υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές.

Ξεχωριστή αξία, για τη χειραφέτηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων από τον τουρκικό εθνικισμό, έχουν και οι δύο πρώτες υποψηφιότητες Ρωμά αγωνιστών στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο δήμο Κομοτηνής (βλ. και φ. 46).

Ελπίζουμε ότι στις επόμενες εκλογές οι Πομάκοι υποψήφιοι να είναι περισσότεροι και ότι τα κόμματα σιγά σιγά θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι πάνω από όλα είναι το συμφέρον της πατρίδας.

Τεύχος 61, Ιούνιος - Ιούλιος 2012

Κατηγορία: