Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Πομακική κουζίνα: Πατέτνικ

        


ΠατέτνικΗ ΖΑΓΑΛΙΣΑ απέκτησε τον δικό της μάγειρα, τον κ. Ρασίτογλου Φικρέτ από την Μέδουσα. Πρόκειται για έμπειρο σεφ της Πομάκικης και όχι μόνο κουζίνας. Τα φαγητά που ετοιμάζει δεν είναι από έτοιμες συνταγές, αλλά όπως τα γνωρίζει ο ίδιος από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα είναι από φαγητά που ετοιμάσθηκαν ειδικά για τη Ζαγάλισα. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε όλες τις συνταγές και να εκδώσουμε ως Ζαγάλισα, ένα βιβλίο Πομάκικης Παραδοσιακής Μαγειρικής. Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς εάν οι αναγνώστες μας από τα χωριά αλλά και από τις πόλεις μας στείλουν συνταγές που γνωρίζουν οι ίδιοι ή άλλοι από το περιβάλλον τους. Η συνταγή τους θα δημοσιευθεί, εφόσον πρώτα περάσει από το τεστ του μάγειρά μας, και δοκιμασθεί το φαγητό από τους ...γευσιγνώστες της ΖΑΓΑΛΙΣΑ.
  
 
Υλικά:
1 κιλό πατάτες,
500 γραμ. ρύζι καρολίνα,
2 κρεμμύδια,
2 κουταλιές αλάτι,
1 κουτάλι δυόσμο,
μισό κουτάλι μαύρο πιπέρι,
100 γρμ. λάδι,
2 φύλλα χωριάτικα.
 
 
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις τρίβουμε στον ρεντέ, το ίδιο και τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε στο νερό και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε πατάτες και κρεμμύδια σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε με αλάτι, ρύζι, πιπέρι και δυόσμο. Στο ταψί στρώνουμε λίγο λάδι και βάζουμε ένα φύλλο από κάτω και πάνω στο φύλλο τα υλικά μας. Πάνω από τα υλικά τοποθετούμε το άλλο φύλλο και το πασαλείβουμε με λίγο λάδι και ύστερα το βάζουμε στο φούρνο, να ψηθεί στους 300 βαθμούς. Σε μια ώρα θα είναι έτοιμο.
 
Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω στη σόμπα τότε το αφήνουμε μισή ώρα και ύστερατο γυρνάμε από την ανάποδη αφού πρώτα αλείψουμε με λίγο λάδι το ταψί. Μετά, το αφήνουμε άλλη μισή ώρα και είναι έτοιμο.
 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
                                                          
Ρασίτογλου Φικρέτ, Μέδουσα (Μέμκοβα) ν. Ξάνθης.
 
(τεύχος 33, Σεπτέμβριος 2009)

 


 

Κατηγορία: