Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΠΟΜΑΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ και ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πομάκικη ΣυνταγήΣτην εμπορική έκθεση «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, 2012» στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, από τις 24 έως 27.05.12, είχαμε βρει να έχει τη δική της ξεχωριστή θέση σε περίπτερο της έκθεσης και μία πομακική συνταγή! Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε διαφημιστικά φυλλάδια για τις τοπικές γεύσεις της περιοχής, υπήρχε και συνταγή για την Πομακική σούπα με κύριο συστατικό την κολοκύθα (τίκφα).

Η συνταγή είχε πρωτοδημοσιευθεί στο βιβλίο «Η γεύση της Κομοτηνής» (1998), και προβλήθηκε φέτος στο φυλλάδιο της έκθεσης με τον πιο επίσημο τρόπο. Στο ίδιο φυλλάδιο υπάρχει απόσπασμα από έκδοση της Περιφέρειας με τίτλο «Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Τόπος πλούσιος σε φύση και πολιτισμό» όπου αναφέρεται ότι οι κουζίνες των Ελλήνων προσφύγων που ήρθαν στην ελληνική Θράκη από την Τουρκία και τη Βουλγαρία «παντρεύτηκαν με τις μαγειρικές παραδόσεις των κατοίκων, τουρκικής και πομάκικης καταγωγής» (έκδοση 2011, σ.130).

Να σημειώσουμε ότι, είχε προηγηθεί πριν από λίγα χρόνια η παρουσίαση της Πομακικής ρυζόπιτας (κλιν), ως μία χαρακτηριστική συνταγή του νομού Ξάνθης, από την έκδοση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με τίτλο «Κάθε βήμα ένα ταξίδι…για μοναδικές γεύσεις!». Εκεί αναφερόταν για τον νομό Ξάνθης πως «εδώ συνδυάζονται οι πατροπαράδοτες θρακιώτικες γεύσεις και συνταγές με τις επιρροές από την Μικρά Ασία και την παράδοση των Πομάκων της περιοχής».

Προφανώς, οι εποχές που οι εκδόσεις της Νομαρχίας ή της Περιφέρειας πολτοποιούνταν ή καίγονταν (!) λόγω αντιδράσεων των Τούρκων εθνικιστών, επειδή αναφερόταν η λέξη «Πομάκος», έχουν περάσει. Περιμένουμε και άλλες πρωτοβουλίες και σε πιο ουσιαστικά επίπεδα. Όσο δυναμώνει ο αγώνας μας, τόσο πιο πολλά θα είναι τα οφέλη για τους Πομάκους και τη δημοκρατία στην ελληνική Θράκη.

(τεύχος 63, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2012)

Κατηγορία: