ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΠΙΤΑ ΚΛΙΝ

Η Ζαγάλισα έχοντας υπόψη το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν κατακλέψει την παραδοσιακή κουζίνα των μικρασιατικών και βαλκανικών λαών – γνήσια τουρκική τακτική πολιτιστικής γενοκτονίας - παρακολουθεί την τουρκική προσπάθεια και σήμερα εις βάρος της παραδοσιακής πομακικής κουζίνας. Μάλιστα κάποια Ιλκνούρ Χαλίλ (;;) έγραψε ένα βιβλίο για το θέμα αυτό παρουσιάζοντας πομακικές και άλλες συνταγές ως…τουρκικές. Επειδή λοιπόν είναι γνωστό σε αυτούς που ξέρουν ιστορία ότι οι Τούρκοι ως νομαδικός λαός το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν το…γιαούρτι, θέλουμε να παρουσιάσουμε και εμείς την πομακική κουζίνα για να δείξουμε το αυτονόητο: όταν οι Πομάκοι είχαν χοληστερίνη, οι Τούρκοι έτρωγαν γιαούρτια!!

   Πίτα - Κλιν 
 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΠΙΤΑ ΚΛΙΝ

 

Υλικά: 3 ποτήρια ρύζι, 2 φύλλα χειροποίητα, 5 αυγά, 200 γραμμάρια μυζήθρα, 25 γραμμάρια αλάτι.
 
Βράζουμε πρώτα το ρύζι. Όταν βράζει ανακατεύουμε τα αυγά, την μυζήθρα και το αλάτι. Ανοίγουμε τα φύλλα στο ταψί, απλώνουμε λίγο το λάδι στο πρώτο φύλλο και από πάνω βάζουμε το μείγμα. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και από πάνω το βάζουμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς και το αφήνουμε μία ώρα να ψηθεί και είναι έτοιμο.
 
Ρασίτογλου Φικρέτ, Μέδουσα (Μέμκοβα) ν.Ξάνθης

 

(τεύχος 26, Φεβρουάριος 2009)

 

Κατηγορία: