Καλώς ήρθατε στη Ζαγάλισα!    *    Η φωνή των Πομάκων    *    Η Παλαιότερη Πομακική εφημερίδα (από το 1997)    *    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΜΑΚΟΙ!    ΝΕΣΜΕ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΟΤΙΣΜΕ ΠΟΜΑΤΣΙ!     NE MUTLU POMAKIM DiYENE!

Θερμή παράκληση! Κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το zagalisa.gr. Ευχαριστούμε

Ο χωματόδρομος της ντροπής στο Διάσπαρτο

Δρόμος ΔιάσπαρτουΣτο τεύχος Δεκεμβρίου 2009 γράψαμε για την ιστορία του χωριού Διάσπαρτο (Πλάνινα). Στο τωρινό φύλλο θα γράψουμε για το πιο άμεσο και σοβαρό πρόβλημα του χωριού, που είναι η έλλειψη ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Το Διάσπαρτο είναι ένα από τα ελάχιστα Πομακοχώρια του νομού Ξάνθης που έχει στον 21ο αιώνα χωματόδρομο (κάποιοι άλλοι τον αποκαλούν λασπόδρομο). Αυτό αποτελεί ντροπή για το νομό μας. Ιδιαίτερα τώρα, το χειμώνα, με τις βροχές και τα χιόνια, ποιο αμάξι μπορεί να περάσει το δρόμο που βρίσκεται και δίπλα σε γκρεμό; Κατά τα άλλα η ανάπτυξη μας μάρανε και ο ...τουρισμός.

Οι κάτοικοι του χωριού κατεβαίνουν όλοι στην πόλη γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σε έναν τόπο που κάθε λίγο αποκόβεται από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω βροχής ή λόγω χιονιού. Ας ελπίσουμε οι λίγοι ηρωϊκοί κάτοικοι να μείνουν στο χωριό, γιατί σε λίγο ούτε παιδιά δεν θα έχει το δημοτικό σχολείο.
 
Στροφή για Διάσπαρτο, χωρίς πινακίδαΕίναι χαρακτηριστικό της αδιαφορίας των τοπικών αρχών για το Διάσπαρτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε πινακίδα στο δρόμο για να σε πληροφορεί από πού πρέπει να στρίψεις για να πας στο χωριό. Η φωτογραφία που παραθέτουμε τα λέει όλα.
 
Για να μην φτάσουμε λοιπόν στο σημείο ούτε στο χάρτη να μην υπάρχει το χωριό, περιμένουμε οι εκκλήσεις των κατοίκων που έγιναν κατά καιρούς στις αρμόδιες αρχές στην Ξάνθη να πιάσουν τόπο και να γίνει ο δρόμος (και να μπει και καμιά ταμπέλα). Ελπίζουμε στην ευαισθησία του νομάρχη κ. Παυλίδη ...
Ένας κάτοικος του χωριού
 
(τεύχος 37, Ιανουάριος 2010)