Ντοκυμανταίρ για τις μειονότητες της Ανατολικής Θράκης πρόβαλε η ΕΤ-1 μέσω της εκπομπής της Orient Express (13/3/11). Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Çağla Menderes έκανε περιοδεία στην Αν. Θράκη και πρόβαλλε τέσσερις μειονοτικές ομάδες.
Ξεκίνησε με τους Ρωμά και την παραδοσιακή γιορτή τους, το Εντερλέζι. Μίλησε με Ρωμά κατοίκους που περιέγραψαν πως οι Τούρκοι τους συμπεριφέρονταν με τον χειρότερο τρόπο και τους απέδιδαν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Σήμερα, όμως, οι Ρωμά δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό Çingene αλλά οι ίδιοι προτιμούν ως καλύτερη, την εθνοτική ονομασία «Ρωμά». Για το λόγο αυτό έκαναν συλλόγους Ρωμά αλλά και Ομοσπονδία.
Η περιοδεία συνεχίστηκε σε Πομακοχώρια της Ανατολικής Θράκης όπου Πομάκοι δήλωσαν με περηφάνια ότι δεν είναι Τούρκοι, αλλά Πομάκοι και θεωρούν τους εαυτούς τους σλαβικής καταγωγής. Πομάκοι γέροντες σε καφενείο τραγούδησαν με περηφάνια παραδοσιακά πομακικά τραγούδια στην πομακική γλώσσα. Τουρκάλα που μένει σε Πομακοχώρι δήλωσε ότι έχει μάθει τα πομακικά, ενώ παραδοσιακές πομακικές φορεσιές της καθημερινής ζωής αλλά και του γάμου προβλήθηκαν στην εκπομπή.
Στη συνέχεια της εκπομπής είδαμε το Αλεβίτικο πανηγύρι του Topçubaba. Εκεί Αλεβίτες μίλησαν για την καταπίεση αιώνων εναντίον τους αλλά και τις σφαγές που δέχτηκαν οι Αλεβίτες από το τουρκικό κράτος και πως μόνο τα τελευταία 15 χρόνια άρχισαν να εκφράζονται ελεύθερα.
Τέλος, το οδοιπορικό σταμάτησε στο παλιό ελληνικό χωριό Uçmakdere (Αυδήμιο) όπου τώρα ζουν Τούρκοι. «Οι Έλληνες κάτοικοι ήταν πολύ εργατικοί, παρήγαγαν υψηλής ποιότητας κρασί» δήλωσαν οι Τούρκοι, που στη συνέχεια παραδέχτηκαν ότι δεν συνέχισαν την παραγωγή κρασιού επειδή οι ίδιοι ήταν τεμπέληδες.
Οι εθνοτικές ομάδες μέσα στην Τουρκία ξυπνούν και προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην ελληνική Θράκη με τις μουσουλμανικές μειονότητες που καταπιέζονται από τον τουρκικό εθνικισμό.
(τεύχος 51, Μάρτιος 2011)
Κατηγορία: