Νέα Καρβάλη (ν. Καβάλας) Στο στόχαστρο και οι τουρκόφωνοι Καππαδόκες

Πριν από τρία χρόνια (Δεκέμβριος 2012, φ.58) είχαμε επισημάνει την τουρκική διείσδυση στην Καβάλα (ανάδειξη Ιμαρέτ, επισκέψεις Νταβούτογλου και άλλων αξιωματούχων, χορηγίες της Turkish Airlines, αδελφοποιήσεις δήμων και … μασονικής στοάς με αντίστοιχους τουρκικούς κτλ).

Πρόσφατα γράψαμε και για την  ..…τουρκοποίηση των κουραμπιέδων και άλλα θλιβερά. Τελευταία, προσπάθεια για την ανάδειξη του Οθωμανικού χαρακτήρα της πόλης συναντάμε μέσα απ’ την αναστήλωση του Οθωμανικού μεντρεσέ του Χατζή Αλή Πασά δίπλα στις Καμάρες (παλιό υδραγωγείο). Πέραν τούτου όμως, η Τουρκία χρησιμοποιεί και την ήδη πετυχημένη τακτική της διείσδυσης της τουρκικής γλώσσας, είτε με την μορφή επιγραφών, είτε με τη χρήση της γλώσσας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την εκ του μηδενός εμφάνιση του τουρκικού πολιτισμικού στοιχείου.

Πρόσφατα, μας κατήγγειλαν ότι σε κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης στονανηφορικό δρόμο που οδηγεί στο σπίτι του Μωχάμετ Άλι, πωλούνται αναμνηστικά μετη φωτογραφία του σφαγέα του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ…

Ας μη ξεχνάμε και την ιταμή απαίτηση του τούρκου προξένου Κομοτηνής προς τη δήμαρχο Καβάλας κα Τσανάκα, να απομακρυνθεί η πινακίδα για την Κύπροστην είσοδο της πόλης.

Είναι γνωστό και το πρόσφατο παράδειγμα των Jumbo του Ιάσμου. Όπως φαίνεται αυτές οι επιδιώξεις του τουρκικού εθνικισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους αποχαυνωμένους νεοέλληνες.

Παρόμοια φαινόμενα συναντούμε πλέον και στη Νέα Καρβάλη. Το χωριό αυτό απέχει μόλις 10 χλμ από τη πόλη της Καβάλας και δημιουργήθηκε από πρόσφυγες από την Καππαδοκία μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Παρά την προσφυγική προέλευση των κατοίκων του χωριού και τον ξεριζωμό, φαίνεται πως η μνήμη τους εξασθενίζει επικίνδυνα. Ένας τυχαίος περαστικός που θα διασχίσει τον κεντρικό δρόμο στο χωριό αντικρίζει επιγραφές και ταμπέλες γραμμένες στην τουρκική, λες και βρίσκεται σε κάποια τουρκική κωμόπολη. Η εξήγηση είναι τόσο απλή όσο και δυσοίωνη. Μπροστά στις ορδές τουριστών και πελατών που τους υπόσχονται οι γείτονες, οι νεοέλληνες αυτοί μέσα στην αφέλειά τους δίνουν πάτημα σε έναν άνευ προηγουμένου επεκτατισμό.

Μεγάλη επιχείρηση παραγωγής κουραμπιέδων στη Νέα Καρβάλη διακοσμείται εξωτερικά με ευμεγέθεις ταμπέλες παρουσιάζοντας τους Κavala Κurabiyesi... Μάλιστα, χρησιμοποιείται η ονομασία αυτή για να πωλούνται πλέον οι κουραμπιέδες και αλλού (πχ. Θάσος, Κομοτηνή). Πέρα από το παράδειγμα αυτό, έχουμε και άλλα, χαρακτηριστικά των οικονομικών επιτυχιών αυτής της πολιτικής. Μέσα στο χωριό συναντήσαμε ταμπέλες στα τουρκικά για βενζινάδικο, εστιατόριο, κάμπινγκ, ψαροταβέρνα, ξενοδοχείο, μπουγατσατζίδικο κ.α.

Οι Καππαδόκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι η τουρκική εξωτερική πολιτική τους έχει εντάξει στην ίδια μοίρα με τους Γκαγκαούζους, ως χριστιανούς…Τούρκους! Θυμούνται προφανώς ότι λίγα χρόνια πριν, η μεγάλη τουρκική εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ έστειλε στη Νέα Καρβάλη αρχισυντάκτη της για ρεπορτάζ. Η δημοσίευση που ακολούθησε τότε, μας προβλημάτισε ιδιαίτερα.

Πετυχημένη λοιπόν η πολιτική της Τουρκίας και στο νομό Καβάλας. Και αν λάβουμε υπόψιν μας και τις δηλώσεις γενίτσαρων και Τούρκων εθνικιστών ότι σε συναντήσεις και εκδηλώσεις τους στην ελληνική Θράκη συμμετέχουν πλέον και «ομογενείς» από την Καβάλα (ενίοτε εκτουρκισμένοι γύφτοι που προέρχονται από τη Ξάνθη), τότε ας περιμένουμε τη μέρα που θα έχουμε και στο νομό Καβάλας τα προκλητικά φαινόμενα που συναντάμε σε όλη τη Θράκη.

Τεύχος 81-82, Οκτώβριος 2015 - Ιανουάριος 2016

Κατηγορία: