ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ! Καλή Επιτυχία Αμέτο!

Δεν είναι μόνο οι Πομάκοι που επιδιώκουν να απεγκλωβιστούν από την ταφόπλακα της Συνθήκης της Λωζάνης, με την οποία όλοι (Πομάκοι, Ρωμά, Τούρκοι και άλλοι) μπήκαν στο ίδιο τσουβάλι. Η ιστορία αργεί αλλά δεν χαρίζεται.

 
Για πρώτη φορά από την απελευθέρωση της Ελληνικής Θράκης (1920), ένας εκπρόσωπος των Ρωμά λαμβάνει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τονίζοντας την ταυτότητά του ως ΡΩΜ, χωρίς να κρύβεται, χωρίς να χρησιμοποιεί υπεκφυγές, χωρίς να οικειοποιείται ταυτότητες άλλων, χωρίς να εφευρίσκει νέες.
 
Ο Ρωμ υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Αμέτο ΧΑΣΑΝΕίναι ΡΩΜ, είναι περήφανος και έτσι εκτίθεται στην κρίση των Ρωμά και μη Ρωμά συμπολιτών του, στο δήμο Κομοτηνής (με τον συνδυασμό του Δημήτρη Κοτσάκη). Πρόκειται για τον πρωτοπόρο Αμέτο Χασάν, γνωστό για την ιδεολογική του ευαισθησία, για τους αγώνες του για τους Ρωμά και για τον ΑΚΕΡΑΙΟ χαρακτήρα του. Η Ζαγάλισα εκφράζει την απόλυτη στήριξή της και εύχεται καλή επιτυχία, τόσο στον ίδιο όσο και στον συνυποψήφιό του Μουφίτ Αχμέτ (πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρωμά Θράκης και Διασποράς), διότι έκαναν την Μεγάλη Αρχή και ανοίγουν το δρόμο και σε άλλους. Ας γίνουν παράδειγμα και για εμάς τους Πομάκους. Τέρμα ο φόβος και η ντροπή.
 
Βιογραφικό σημείωμα του Αμέτο Χασάν:
 
Γεννήθηκε το 1974 στην Κομοτηνή. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι πωλητής ειδών ρουχισμού. Αναμίχθηκε ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και υπήρξε πρωτοπόρος στη διεκδίκηση των πολιτιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ρωμά στη Θράκη.
 
Tο 1996 ίδρυσε τον πρώτο Σύλλογο ΡΩΜ στη συνοικία της οδού (τέρμα) Αδριανουπόλεως καθώς επίσης, το 1995, την ποδοσφαιρική ομάδα ΡΩΜΑ, η οποία έκτοτε συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα (σήμερα στη τοπική Α2 κατηγορία). Έχει αναλάβει τα καθήκοντα του προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας.
 
Ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΡΩΜ διοργάνωσε:
 
- πλήθος εκδηλώσεων όχι μόνο στη συνοικία αλλά και ευρύτερα στο χώρο της Θράκης για τους Ρωμά,
 
- επισημοποίησε τον εορτασμό του Εντερλέζι,
 
- ίδρυσε χορευτικό συγκρότημα,
 
- οργάνωσε εθελοντικές αιμοδοσίες, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αποστολές κοινωνικής βοήθειας σε απόρους,
 
- παρήγαγε την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή στη γλώσσα των Ρωμά με τίτλο «Ρωμανό Γκιβέ», συμμετείχε το 1998 στην επιτροπή σύνταξης του «Γλωσσάριου της Ρωμανί»,κ.λπ.
 
Είναι ιδρυτικό μέλος - σήμερα ταμίας- της νεοσυσταθείσας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρωμά Θράκης και Διασποράς.
 
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ενώ το 2009 έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ο.Α.Σ.Ε. (Βαρσοβία) που αφορούσε τους Ρωμά της Ευρώπης.
 
(τεύχος 46, Οκτώβριος 2010)

 

Κατηγορία: