ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η περίπτωση των Πομάκων του ν. Ξάνθης

Άποψη της συνοικίας Μπορνόβα στη Σμύρνη.Η μετανάστευση Πομάκων του νομού Ξάνθης προς την Τουρκία ξεκίνησε το 1958. Από τα χωριά της κοινότητας Θερμών αρκετές οικογένειες από το Διάσπαρτο μετανάστευσαν προς την Προύσα (Μπούρσα). Από τη Μέδουσα στις συνοικίες Μεχμεταλή Πασά και Terzi Bayir που βρίσκονται στη Νικομήδεια (Ισμίτ). Στη Νικομήδεια, επίσης, πήγαν και πολλές οικογένειες από τα χωριά των Θερμών, η οποία δέχθηκε πραγματική δημογραφική αφαίμαξη.
 
Από την κοινότητα Σατρών, υπήρξε μετανάστευση από το χωριό Σάτρες σε Κωνσταντινούπολη και Προύσα. Ενώ από την κοινότητα Κοτύλης αρκετές οικογένειες από το χωριό Κοτύλη έφυγαν για Νικομήδεια και Κωνσταντινούπολη. Ελάχιστοι ήταν οι Πομάκοι από την Πάχνη και το Δημάριο που πήραν το δρόμο τηςπροσφυγιάς.

 
Από τα χωριά του παλιού δήμου Μύκης, εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του Εχίνου, αφού πολλοί κάτοικοί του κατέχουν ολόκληρη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, στο Τασλί Ταρλά (Μπαϊράμ Πασά), όπου βέβαια έχουν εγκατασταθεί και πολλοί ομόθρησκοι από χώρες της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκάνια). Έχουν χτίσει μαγαζιά τα οποία νοικιάζουν, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν μηνιαία εισοδήματα 2 – 3 χιλιάδων ευρώ. Στην ίδια συνοικία υπήρξε και μετανάστευση τουρκοφανών από την πόλη της Κομοτηνής. Οι Εχινιώτες κατέχουν και σημαντική περιουσία στον Άγιο Στέφανο (Yeşılköy) στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.
 
Στη Σμύρνη έχουν μεταναστεύσει Πομάκοι από τα Μελίβοια, στη συνοικία Bornova. Στην ίδια πόλη πήγαν και οικογένειες από την Μύκη, ενώ στο Kınık που βρίσκεται στην επαρχία Σμύρνης, κοντά στην αρχαία Πέργαμο (Μπέργκαμα) πήγαν Πομάκοι από τον Κένταυρο. Από το Ωραίον τόπος προορισμού ήταν η Προύσα και ειδικότερα η περιοχή του Παλιού Φρουρίου.
 
Τέλος, Πομάκοι από την περιοχή των Κιμμερίων εγκαταστάθηκαν στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στην Χρυσούπολη (Ουσκιουντάρ), στα υψώματα Çamlιca.
 
(τεύχος 50, Φεβρουάριος 2011)
 
Κατηγορία: