Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Λαμπρή παρέλαση στην Οργάνη! Περίεργα συμβάντα αμαυρώνουν τους εθνικούς εορτασμούς…

Με ξεχωριστό τρόπο, όπως συμβαίνει από το 2008 και μετά (ο εορτασμός έως τότε ήταν …υποτονικός), γιορτάστηκε στην Κοινότητα Οργάνης η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Η όλη διοργάνωση, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενη, θύμιζε μικρογραφία του αντίστοιχου εορτασμού στις μεγαλουπόλεις του νομού Ροδόπης. 

Η γιορτή ξεκίνησε με δοξολογία στο εκκλησάκι του χωριού, την οποία παρακολούθησαν όλοι οι χριστιανοί που εργάζονται στην Κοινότητα Οργάνης. Μετά από μια σύντομη επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, προς τιμή και δόξα των ηρώων που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα μας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος από τη δασκάλα του μειονοτικού δημοτικού σχολείου Οργάνης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, τον Κοινοτάρχη, τον εκπρόσωπο του στρατού, τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, το διευθυντή του Γυμνασίου Οργάνης, τον εκπρόσωπο των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων και τον αντιπρόεδρο της κοινότητας.
 
Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της ΟργάνηςΜετά το τέλος της κατάθεσης στεφάνων, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε τα παιδιά μας που απήγγειλαν ποιήματα μπροστά στο Ηρώο στην κεντρική πλατεία, αφιερωμένα στο 1821. Αφού τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού, η χορωδία του δημοσίου Γυμνασίου Οργάνης απήγγειλε τον Εθνικό μας Ύμνο και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παρέλαση των μαθητών των δημοτικών σχολείων από την Οργάνη, την Κύμη, τον Κάρδαμο, την Δρανιά και την Μυρτίσκη. Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η απουσία των δημοτικών σχολείων της Σμιγάδας και της Άνω Βυρσίνης. Γιατί δεν παρήλασαν; Γνωρίζουν τις αιτίες οι εκπαιδευτικές αρχές; Αντίθετα, δικαιολογημένη θεωρήθηκε η απουσία του δημοτικού σχολείου της Κάτω Βυρσίνης, διότι το χωριό βρίσκεται εκτός διαδρομής του σχολικού λεωφορείου. Ελπίζουμε όμως ότι στην επόμενη παρέλαση θα λυθεί το πρόβλημα, ώστε να συμμετέχουν και οι μαθητές που φοιτούν εκεί.
 
Στο τέλος του εορτασμού προσφέρθηκαν λουκούμια και γλυκίσματα και η Κοινότητα προσκάλεσε επίσημους και μαθητές στη δεξίωση που πραγματοποιείται στο Κοινοτικό Κατάστημα.
 
Παρέλαση δημοτικών.Η παρέλαση ακολούθησε κατά μήκος όλο τον κεντρικό δρόμο της Οργάνης, ξεκινώντας από το Κοινοτικό Κατάστημα έως την τσιμεντένια στάση του λεωφορείου κοντά στην κεντρική πλατεία, κάνοντας τον κόσμο να βγει από τα καφενεία και να χειροκροτήσει τους νεαρούς μαθητές μας. Ήταν πραγματικά ένα μοναδικό θέαμα.
 
Στα θετικά της ημέρας πρέπει να αναφέρουμε και την αξιοσημείωτη παρουσία του στρατού, καθώς η πολυπληθής του αντιπροσωπεία ήταν τιμή για την Κοινότητά μας και αποδεικνύει έμπρακτα το κοινωνικό ενδιαφέρον του στρατού για την περιοχή μας.
 
Στα αρνητικά του όλου εορτασμού δε μπορούμε να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι τα στεφάνια που κατατέθηκαν στο χώρο του Ηρώου της Οργάνης, την επομένη το πρωί είχαν περιέργως εξαφανιστεί... Πιστεύουμε ότι αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα του ανθελληνικού κλίματος που καλλιεργούν συστηματικά συγκεκριμένοι κύκλοι…
 
Παρέλαση ΓυμνασίουΕπίσης, στα αρνητικά του εορτασμού χρεώνεται και η εικόνα διάλυσης που παρουσίασε το Ηρώο της Οργάνης. Μάρμαρα σπασμένα, πρόχειρο σκούπισμα χωρίς ξέπλυμα κ.ά. Είναι ντροπή να παρουσιάζει τέτοια εικόνα το πιο σημαντικό μνημείο της έδρας της Κοινότητάς μας κι ελπίζουμε ο πρόεδρος κ. Μεμέτ Εμίνογλου να δείξει προσωπικό ενδιαφέρον και να επιληφθεί άμεσα του θέματος.
 
Τέλος, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και πάλι τον γιατρό του νοσοκομείου Κομοτηνής και πρόεδρό μας κ. Μεμέτ Εμίνογλου, αν αληθεύουν οι φήμες ότι τα κεράσματα των παιδιών μας και των επισήμων δεν πληρώθηκαν από την Κοινότητα Οργάνης με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης.
Το ερώτημα είναι: ποιοι υπονομεύουν τους εορτασμούς των εθνικών μας επετείων στα Πομακοχώρια, προσπαθώντας να τις υποβαθμίσουν ή και να τις ακυρώσουν με διάφορα προσχήματα;
 
Πομάκος της κοινότητας Οργάνης
 
(τεύχος 40, Απρίλιος 2010)

 

Κατηγορία: