Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Ξεσηκώνονται οι ΑΛΕΒΙΤΕΣ της Τουρκίας. Οργανώνονται και στην Ελληνική Θράκη. Διεθνείς πρωτοβουλίες

Το 2004 ο Ο Αλεβίτης Σινάν ΙσίκΑλεβίτης Σινάν Ισίκ, ζήτησε από τη Νομαρχία της Σμύρνης, στην θέση της ταυτότητας όπου αναγράφεται η θρησκεία του κατόχου, αντί για τη λέξη Ισλάμ να γραφτεί η λέξη Αλεβίτης. Το γεγονός ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και απασχόλησε και την Τουρκική κυβέρνηση.

Όμως ο Αλεβίτης Σινάν Ισίκ, δεν έχασε το θάρρος του και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστή η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία

απέρριψε το αίτημα του Σινάν Ισίκ να γράψει τη λέξη Αλεβίτης, αλλά από την άλλη καλεί την Τουρκία να σβήσει εντελώς το σημείο εκείνο της ταυτότητας όπου αναφέρεται στη θρησκεία (δηλαδή ούτε Ισλάμ ούτε Αλεβίτης). Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για την Τουρκία και δίνει ελπίδες και για άλλες σημαντικές αλλαγές.
 
Να σημειώσουμε ότι και οι Αλεβίτες της Ελληνικής Θράκης έχουν αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες. Έχουν πραγματοποιήσει επαφές με δύο επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αποσταλεί σχετικό αποδεικτικό υλικό για τις πιέσεις που υφίστανται. Μάλιστα, προσφάτως, Αλεβίτες, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων συναντήθηκαν και με Αμερικανική Αντιπροσωπεία που διερευνά θέματα θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα. Σύντομα η Ζαγάλισα θα είναι σε θέση να αποκαλύψει και άλλα σημαντικά στοιχεία για το θέμα. Ο Αλεβιτισμός στην Θράκη είναι ζωντανός και έχει τις δυνάμεις να υπερασπίσει την ιδιαιτερότητά του, παρά τα ισχυρά πλήγματα που δέχθηκε από τον τουρκικό εθνικισμό.

(τεύχος 38, Φεβρουάριος 2010)

Κατηγορία: