Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ!!

Ευρωπαϊκή σημαίαΕδώ και δεκαετίες οι Πομάκοι άκουγαν διάφορες συκοφαντίες για τη γλώσσα τους: από το ότι δεν … υπάρχει ως γλώσσα ( κινέζικα μιλούσαμε δηλαδή ; ) μέχρι το ότι δεν γράφεται και δεν μπορεί να διδαχθεί. Σήμερα όμως όλες αυτές οι συκοφαντίες έχουν καταρρεύσει.

Πλέον η γλώσσα μας γράφεται και ακόμα και οι πιο φανατικοί τουρκόφρονες παραδέχονται ότι υπάρχει σαν γλώσσα. Κάποιοι όμως από αυτούς τους φανατικούς λένε ότι η γλώσσα μας δεν έχει κύρος.
 
Την τελευταία αυτή συκοφαντία την έχει σβήσει εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει αναγνωρίσει τα πομακικά ως μία ευρωπαϊκή γλώσσα!! Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι τα πομακικά μιλιούνται στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου και θεωρούν ότι αυτή η γλώσσα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει! Και την αναγνωρίζουν μέσα από τον επισημότερο ευρωπαϊκό οργανισμό για τις ευρωπαϊκές γλώσσες: Το Γραφείο για τις Ολιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες στην Ευρώπη (EBLUL).
 
Θα ρωτήσει κάποιος, μα γιατί το κάνουν αυτό; Η απάντηση είναι απλή: το κάνουν γιατί είναι δημοκράτες και όχι φασίστες. Το κάνουν γιατί Ευρώπη σημαίνει Δημοκρατία και γιατί η Ευρώπη θέλει όλες οι γλώσσες να έχουν τη θέση που τους αξίζει.
 
Εδώ λοιπόν υπάρχει το παράδοξο: οι Ευρωπαίοι να θέλουν οι Πομάκοι να συνεχίσουν να μιλάνε πομακικά γιατί το θεωρούν καλό για τη Δημοκρατία και τους Πομάκους και μέσα στην Ελλάδα να υπάρχουν άνθρωποι ( σαν τον ιμάμη από το Ωραίο ) οι οποίοι να τρομοκρατούν τον κόσμο και να τον παρακινούν να μιλάει τουρκικά και όχι πομακικά! Τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι δημοκράτες και δεν θέλουν το καλό των Πομάκων. Εκτός και αν μερικοί θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι είναι ηλίθιοι και αυτοί οι έξυπνοι.
 
Εμείς οι Πομάκοι πρέπει να ήμαστε περήφανοι για τη γλώσσα μας και να τη μιλάμε παντού: στους δρόμους, στα καφενεία, στο τζαμί, στο σχολείο, όπου βρούμε και όπου σταθούμε. Όπου υπάρχει Πομάκος πρέπει να ακούγεται η πομακική φωνή γιατί είναι μοναδική τιμή να είσαι Πομάκος.
 
Όποιος Πομάκος έχει υπολογιστή με σύνδεση στο Ίντερνετ καλό θα είναι να μπει στην ιστοσελίδα www.eblul.org για να διαπιστώσει και ο ίδιος για το Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τους Πομάκους.
(τεύχος 19, Ιούλιος 2008)