Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Η ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΗ ΠΟΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Η ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ: ΡΙΤΑ ΓΟΥΙΛΣΟΝ! Μια ακόμη επιβεβαίωση για τη Ζαγάλισα!

Πρώτη η Ζαγάλισα είχε γράψει το Μάρτιο του 2011 (τ. 51), ότι η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς, είναι Πομάκα από την πλευρά του πατέρα της. Ο πατέρας της Ιμπραήμ είχε μεταναστεύσει κάποια στιγμή από την Ελλάδα στην Αμερική. Το άρθρο μας έδωσε αφορμή για αναφορές στην πομακική καταγωγή της Γουίλσον σε διάφορα μπλογκ και ιστοσελίδες ανά την Ελλάδα, μερικά από τα οποία δεν μπήκαν στον κόπο να αναφέρουν την πηγή τους, κατά πάγια ελληνική συνήθεια. Τα τοπικά ΜΜΕ πάλι, δεν έδωσαν καμία σημασία.


Έτσι, όταν η Ρίτα Γουίλσον εμφανίστηκε στην Ξάνθη, στις 3 Δεκεμβρίου 2011, κάποιοι δήλωσαν έκπληκτοι και έπεσαν από τα σύννεφα! Η Γουίλσον κατέφθασε με αμερικανικό τηλεοπτικό συνεργείο -ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη ζωή της- και διέμεινε στο Καζίνο Ξάνθης. Στόχος της να συναντήσει τους συγγενείς του πατέρα της. Το καινούριο στοιχείο που μάθαμε όλοι μας, είναι ότι οι Πομάκοι πρόγονοί της, από την πλευρά του πατέρα της, είναι από το Πομακοχώρι της Ξάνθης, Ωραίον. Έτσι, η Ρίτα Γουίλσον ανέβηκε στα Πομακοχώρια και επισκέφτηκε τα χωριά Ρεύμα και Ωραίον όπου βρήκε το σπίτι των προγόνων της, ενώ συνομίλησε με τους συγγενείς της. Περιμένουμε με ανυπομονησία να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ όταν θα ολοκληρωθεί.


Ο σύζυγος της, Τομ Χανκς, είχε μιλήσει πομακικά στην αμερικανική ταινία «The Terminal» (2004) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όπου υποδυόταν το ρόλο ενός μετανάστη από μια φανταστική χώρα των Βαλκανίων. Τη χρήση των πομακικών την αποκάλυψε σε αμερικανικό τηλεοπτικό σόου: Ερωτηθείς από τον παρουσιαστή ποια είναι η γλώσσα που μιλάει στην ταινία, ο Χανκς αναφέρθηκε στον πεθερό του, που μιλάει ελληνικά και πομακικά και είπε ότι ήθελε με κάποιο τρόπο να τον τιμήσει. Έτσι, αποφάσισε να μιλήσει τη γλώσσα αυτή στην ταινία! Δήλωσε, επίσης, ότι η γυναίκα του ήταν εκείνη που τον βοήθησε να εξασκηθεί στη γλώσσα (http://www.youtube.com/watch?v=lpT7cEuVGX0).


Η Ελληνοπομάκα Ρίτα ΓουίλσονΧρειάζεται εδώ να επισημάνουμε ότι τα πομακικά που μιλιούνται στα χωριά του Ωραίου μοιάζουν πολύ με τα βουλγαρικά, για αυτό είναι και λογικό να υπάρχει ταύτιση στο λόγο του Αμερικανού ηθοποιού μεταξύ των βουλγαρικών και των πομακικών! Και είναι, επίσης, γνωστό ότι πολλοί Πομάκοι από το Ωραίον έχουν συγγενείς Πομάκους που ζουν στη βουλγαρική πλευρά της Ροδόπης.

Αναφορές για την πομακική καταγωγή της Ρίτα Γουίλσον μπορεί να βρει κάποιος στην αμερικανική γλώσσα, στη δημοφιλή αμερικανική ιστοσελίδα IMDB (http://www.imdb.com/name/nm0001854/bio) καθώς και στο Celebrity Ethnicity (http://ethnicelebs.com/rita-wilson).


Εάν ο δήμος Μύκης δεν είχε γενιτσαροποιηθεί, θα έπρεπε να βρει τρόπο να τιμήσει τη μεγάλη αυτή Ελληνοπομάκα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει παγκοσμίως και στην τουριστική προβολή της περιοχής.

Βέβαια, εάν αντί της Ρίτας Γουίλσον, είχαμε κάποια εκτουρκισμένη Πομάκα, υπο-ηθοποιό 3ης κατηγορίας, η οποία θα είχε εμφανισθεί έστω για 1 λεπτό, ακόμα και σε ρόλο καμαριέρας, σε κάποιο από τα τουρκοσήριαλ της κακιάς ώρας, τότε η φωτογραφία της θα ήταν αναρτημένη παντού και θα της είχαν στήσει άγαλμα…Ομιλίες από δημάρχους (όχι μόνο μουσουλμάνους, αλλά και από από τους προοδευτικά αυξανόμενους γενιτσαροποιημένους χριστιανούς), αφιερώματα σε μειονοτικές εφημερίδες, προσκλήσεις σε χοροεσπερίδες, φωτογραφίες με τον πρόξενο της Μητέρας Πατρίδας, τιμητικές πλακέτες και άλλα καραγκιοζλίκια.

Εμείς, ως Ζαγάλισα, είμαστε οι μόνοι που τιμούμε την μεγάλη Ελληνοπομάκα Ρίτα Γουίλσον! Μπράβο Ρίτα, είμαστε περήφανοι για εσένα!

 

(τεύχος 58, Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012)

 
Κατηγορία: