Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΕΒΙΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΑ ΧΙΛΙΑ!

                                                      Ιστορικές εξελίξεις  Άτακτη Υποχώρηση

                                                                            

Η επανάσταση των Μπεκτασήδων (Αλεβιτών) της ελληνικής Θράκης συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Πέρυσι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια που μεσολάβησαν της βίαιης αρπαγής του από τους μηχανισμούς του τουρκικού εθνικισμού, διεξήχθη το αυθεντικό αλεβίτικο πανηγύρι στις 4 – 7 Αυγούστου 2017, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων των προξενικών αρχών και των ανθρώπων τους (ψευτομουφτήδες, δημοσιογράφοι, έμμισθοι πράκτορες κ.α.). Φέτος, το πανηγύρι θα ξαναγίνει στις 3,4 και 5 Αυγούστου 2018.

Η τουρκική πλευρά έσπευσε μέσω του ελεγχόμενου συλλόγου «Χίλια» να ανακοινώσει τη διοργάνωση αντιπανηγυριού στις 27 – 29 Αυγούστου. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε άκρως προκλητική και προκάλεσε οργή.

Η προσπάθεια δε που έγινε από τη λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας» προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το αυθεντικό αλεβιτικό πανηγύρι έπεσε στο κενό. Με τη σειρά τους οι Αλεβίτες απευθύνθηκαν με επίσημο έγγραφο στο ελληνικό κράτος, προκειμένου να πάρουν με τον πιο επίσημο τρόπο άδεια για τη διεξαγωγή της θρησκευτικής γιορτής τους.

Ηχηρή ήττα των φασιστικών δομών μέσα στη μειονότητα. Για πρώτη φορά οι μηχανισμοί που επί δεκαετίες καταπίεζαν, απειλούσαν, λιντσάριζαν ηθικά, οικονομικά και πολιτικά τους Μπεκτασήδες (με την αγαστή ανοχή και ενίσχυση κατάπτυστων χριστιανών πολιτικών των νομών Ροδόπης και Έβρου), αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με εξευτελιστικό –όπως τους αξίζει- τρόπο. Μετά τις ταπεινωτικές ήττες που υπέστησαν τα τελευταία 20 χρόνια από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων και την εφημερίδα μας τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό, ήρθε και η ώρα των Μπεκτασήδων.

Αφού έκλεψαν από τους φυσικούς τους φορείς, με εκβιασμούς, χρηματισμούς, δόλο και απειλές το μπεκτασίδικο-αλεβίτικο πανηγύρι του Χίλια, θέλησαν και φέτος να ανακόψουν το ογκούμενο επαναστατικό κύμα που σαρώνει τα χωριά της ανατολικής ορεινής Ροδόπης. Έτσι, έσπευσαν με χαρακτηριστικό φασιστικό τρόπο να ανακοινώσουν τη διοργάνωση πανηγυριού στις 27, 28, 29 Ιουλίου 2018 στο Χίλια δηλαδή μία εβδομάδα πριν την διοργάνωση του αυθεντικού πανηγυριού που αποφάσισαν να διοργανώσουν οι επαναστατημένοι Μπεκτασήδες στις 2,3 και 4 Αυγούστου 2018.

Αποδείχθηκε όμως πολύ γρήγορα ότι πλέον οι πουλημένοι που τους ακολουθούν λιγοστεύουν ενώ αντιθέτως οι επαναστάτες Μπεκτασήδες μεγαλώνουν όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε αγωνιστικό φρόνημα. Πλέον το βουνό δεν σηκώνει τον φασισμό που εκτρέφεται και προωθείται από το επίσημο τουρκικό κράτος μέσα στην ελληνική Θράκη. Είναι χώρος ξένος και αφιλόξενος γι αυτούς.

Μετά από όλα αυτά αναγκάστηκαν να εκδώσουν δακρύβρεχτη ανακοίνωση, όπου διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το …καλό της μειονότητας και ταυτόχρονα κατηγορούν τα ελληνικά ΜΜΕ ότι έχουν επιδοθεί σε μαύρη προπαγάνδα για να βλάψουν τον σύλλογο ΧΙΛΙΑ και τον τεκέ! Για να αποφευχθεί λοιπόν περαιτέρω… βλάβη, ανακοίνωσαν μέσα σε πνεύμα …μακροθυμίας και …ανωτερότητας την αναβολή του ψευτοπανηγυριού που ετοίμασαν με στόχο να υπονομεύσουν το αυθεντικό αλεβίτικο.

Τεύχος 96, Μάιος - Ιούνιος 2018

Κατηγορία: