Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Εναλλακτικές καλλιέργειες στα Πομακοχώρια - Αμπελώνες

Αμπελώνας στην περιοχή ΟργάνηςΤα τρία τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει στις καλλιέργειες της Οργάνης. Παραγωγοί, από τους οικισμούς του Καρδάμου και της Δρανιάς, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού βέβαια, έχουν προχωρήσει σε καλλιέργειες αμπελώνων, αναζητώντας μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Οι παραγωγοί αυτοί εντάχθηκαν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, από αυτά που κατά καιρούς γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους αρμόδιους φορείς, και, ενώ στην αρχή ήταν και οι ίδιοι διστακτικοί ως προς τα αποτελέσματα της προσπάθειας τους, αρκετοί, πλέον, από αυτούς, φέτος ασχολήθηκαν σοβαρά με τους αμπελώνες τους και είδαν τους καρπούς τους να αποφέρουν κέρδος.
 
Η ποικιλία των σταφυλιών είναι φερμένη από το εξωτερικό και ονομάζεται crimson, έχει μαύρο καρπό και είναι χωρίς κουκούτσια. Όσοι τα έχουν αγοράσει και δοκιμάσει έμειναν πολύ ευχαριστημένοι και τα αναζητούν. Ελπίζουμε, αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, σύντομα και τα σταφύλια της Οργάνης να αποκτήσουν την ίδια φήμη με τις πατάτες της (χωριό Μυρτίσκη).

 
Η καπνοκαλλιέργεια σε λίγο καιρό φαίνεται ότι θα εξαλειφθεί. Θα ήταν καλό κι άλλοι Πομάκοι στα ορεινά να μιμηθούν το παράδειγμα της Οργάνης, καθώς έχει αποδειχθεί πλέον ότι οι αμπελώνες στα ορεινά είναι μια επικερδής καλλιέργεια, αλλά και γιατί όχι, να δοκιμάσουν κι άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες. Όπως, επίσης, καλό θα ήταν να υπάρχει ευρεία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς που διεξάγουν παρόμοια προγράμματα για να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι δικαιούχοι, καθώς στην κοινότητα Οργάνης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο πρόγραμμα μπήκαν λίγοι και συγκεκριμένοι δημότες…
 
(τεύχος 47, Νοέμβριος 2010)
 
Κατηγορία: