ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΡΟΣΗΜΟ. Η μεγαλύτερη Πομακική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θράκη

Άποψη του χώρου(Περισσότερα από τριακόσια είκοσι πέντε άτομα τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, στις 19 Δεκεμβρίου 2009, στην Ξάνθη (ταβέρνα ΤΟ ΚΤΗΜΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κακές καιρικές συνθήκες (βροχή στην Ξάνθη και χιόνι στα ορεινά) δεν εμπόδισαν τους Πομάκους να έρθουν στην εκδήλωση ακόμα και από τους νομούς Ροδόπης και Έβρου (στην κυριολεξία δεν έπεφτε καρφίτσα…). Με την μουσικο-χορευτική βραδυά έκλεισε ο κύκλος εκδηλώσεων του έτους 2009, μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν τρεις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή του κόσμου να μεγαλώνει εντυπωσιακά.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ακούραστος υποστηρικτής των Πομάκων Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο αντιδήμαρχος Ξάνθης, ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Παν. Σγουρίδης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, πολιτικά στελέχη κομμάτων, εκπαιδευτικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι κ.ά.
 
Το στίγμα της βραδυάς δόθηκε από το δεκαμελές φημισμένο Πομάκικο συγκρότημα της Βουλγαρικής Ροδόπης, το Βιέφσκα Γκρουπ, γνωστό στους Πομάκους από τις εμφανίσεις του στα κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της Βουλγαρίας Τα Πομάκικα τραγούδια πού ηχούσαν επί ώρες στο χώρο της εκδήλωσης ξεσήκωσαν κύματα ενθουσιασμού σε όλους τους Πομάκους, κάποιοι από τους οποίους δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα της συγκίνησής τους καθώς τα λόγια από πολλά τραγούδια τα άκουγαν στο παρελθόν να τα τραγουδούν αγαπημένοι τους συγγενείς (γιαγιάδες και παππούδες). Γρήγορα ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση μετατράπηκαν σε χορό και γλέντι και όπως είπε Πομάκος από τις Σάτρες, την βραδυά θα τη θυμάται μέχρι το τέλος της ζωής του
 
Δεν έπεφτε καρφίτσα
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους υπογράμμισε ότι ο Σύλλογος μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κατάφερε να έχει παρουσία σε κάθε Πομάκικο οικισμό και παρότρυνε όλους να βοηθήσουν στην επίτευξη των σκοπών του. Εξέφρασε την χαρά του διότι η ανάπτυξη του Συλλόγου μέσα σε ένα χρόνο ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες και δεσμεύτηκε μέσα στη νέα χρονιά για νέες, μεγαλύτερες επιτυχίες.
 
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Κεμάλ Φαρζλή, ο οποίος μίλησε μόνο στα Πομάκικα, προτρέποντας όλους τους Πομάκους, να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό και να πάψουν να φοβούνται τους πράκτορες οι οποίοι παίζουν το γενοκτονικό παιχνίδι της Τουρκίας και θέλουν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος των Πομάκων. Είπε ότι κάθε μέρα το Πομάκικο κίνημα γίνεται πιο δυνατό αλλά χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των μελών και των φίλων.
Ιμάμ Α. και Κ. Φαρζλή με μέλη του συγκροτήματος 
Ο αρωγός των Πομάκων κ. Πρ. Εμφιετζόγλου εξέφρασε την αποφασιστικότητά του νασυνεχίσει την υποστήριξή του και δήλωσεότι ήρθε η ώρα να διδαχθεί επιτέλους η Πομακική γλώσσα στα σχολεία, ώστε ναμην χάνουν οι νέες γενιές την ταυτότητάτους και να οδηγούνται χωρίς τη θέλησήτους στον βίαιο εκτουρκισμό.
Ο π. βουλευτής Ξάνθης κ. Παν. Σγουρίδης στη δική του παρέμβαση εξέφρασε τη λύπη του, διότι θα ήθελε να μπορεί να απευθυνθεί στην Πομακική γλώσσα στα μέλη τουΣυλλόγου. Δήλωσε ότι είναι ντροπή στηνΕλλάδα του 21ου αι. να τρομοκρατούνταιάνθρωποι, ώστε να μην μπορούν ελεύθερα ναδηλώσουν ότι είναι Πομάκοι και επιπλέον είναιντροπή να αφαιρείται ο όρος Πομακοχώρια,τη στιγμή που η τουριστική ανάπτυξη τηςπεριοχής επιβάλλει την αξιοποίηση τηςΠομακικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Τέλος,συνεχάρη τον κ. Πρ. Εμφιετζόγλου διότι γιαπολλά χρόνια είναι σταθερός υποστηρικτήςτων Πομάκων και το φωτεινό του παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι σε αυτήτην χώρα.
Ο Π. Σγουρίδης απευθείνεται στα μέλη του συλλόγου 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν από τον κ. Εμφιετζόγλου, τον κ. Σγουρίδη και από τα μέλη του προεδρείου δώρα ενόψει της νέας χρονιάς σε 34 μικρά Πομακόπουλα.
Ο απόηχος της εκδήλωσης ήταν ισχυρός καθώς η εκδήλωση έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας για την συσπείρωση των Πομακικών δυνάμεων οι οποίες έως σήμερα δρούσαν ασυντόνιστα και πολλές φορές εξαφανίζονταν από την πίεση του Τουρκικού παράγοντα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων είναι μια μεγάλη και ισχυρά συγκροτημένη δύναμη, η οποία οδηγεί τον αγώνα των Πομάκων όλο και πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του.

(τεύχος 37, Ιανουάριος 2010)

Κατηγορία: