Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΜΑΚΟΙ

ΑρριανάΤα τελευταία χρόνια χάρη στην κυκλοφορία της Ζαγάλισα, έχει αλλάξει σε έναν αξιόλογο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο πολλές δημόσιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν τους Πομάκους. Πολλοί εργαζόμενοι σε αυτές, όπως μαθαίνουμε από φίλους και μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τους Πομάκους και δεν είναι λίγες οι φορές που τους εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε με λύπη ότι σημαντικό ακόμη μέρος των δημοσίων υπηρεσιών λειτουργούν χωρίς μπούσουλα (είπαμε κράτος δεν υπάρχει) με αποτελέσματα τραγικά ακόμη και για την ίδια την ασφάλειατης περιοχής.
 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τουρκοφανούς Γκρίζου Λύκου στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών του οποίου η επιχείρηση εδώ και χρόνια απολαμβάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην ξέρει πόσα λεφτά έχει και να το παίζει τσιφλικάς στο χωριό του… Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στην ίδια περιοχή αλλά και σε άλλες. Άλλωστε είχαμε αποκαλύψει στο φ. 40 την πρόσληψη Γκρίζου Λύκου από τη Δρανιά σε υπηρεσία της Κοινότητας Οργάνης από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας και γιατρό στο νοσοκομείο Κομοτηνής κ. Μεμέτ Εμίνογλου (χωρίς βέβαια να ιδρώσει το αυτί κανενός υπεύθυνου στην Κομοτηνή)!
 
 
Αντίθετα, είναι τραγικό το γεγονός ότι συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες να φέρονται με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον Πομάκων που έχουν δικές τους επιχειρήσεις. Τα εξοντωτικά πρόστιμα πέφτουν σύννεφο με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν τα πομακικά μαγαζιά, είτε να κινδυνεύουν με λουκέτο. Την ίδια ώρα που καραμπινάτες παρανομίες επιχειρήσεων (π.χ. παράνομα εργαστήρια φαγητού) που ανήκουν σε τουρκοφανείς μένουν ατιμώρητες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα φανατισμένου τουρκόφωνου πολιτικού άρχοντα που έχει δική του επιχείρηση και οι κακές γλώσσες λένε πως επιχειρεί να χτυπήσει τους ανταγωνιστές του μέσω των δημοσίων υπηρεσιών!
 
Παίζει ρόλο η στοιχειώδης άγνοια της πραγματικότητας που έχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι; Ή ελληνική ανοργανωσιά; Ή άγνοια του κινδύνου μέσα στην ίδια την πατρίδα τους; Η βλακεία; Παίζει ρόλο ο …φόβος με τον οποίο συγκεκριμένοι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν βουλευτή της …Μητέρας – Γιαγιάς Πατρίδας, όπως λένε οι κακές γλώσσες; Ή είναι όλα αυτά μαζί; Και ποιος θα βρεθεί επιτέλους για να αλλάξει αυτή η νοσηρή κατάσταση;
 
(τεύχος 53, Μάιος 2011)
 
Κατηγορία: