Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Δημοκρατικός…Μεσαίωνας! Υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής αναιρεί όσα η …ίδια είπε!

Στις πρόσφατες εκλογές για το δήμο Κομοτηνής είχαμε μία πρωτοφανή δήλωση για τους Πομάκους. Ήταν η πρώτη φορά που υποψήφιος/α δήμαρχος αναφέρθηκε στην ύπαρξη Πομάκων υποψηφίων, παραδέχθηκε δηλαδή την πραγματικότητα για την εθνολογική σύσταση της μειονότητας! Η υποψήφια δήμαρχος λοιπόν κα Φελίνα Καζάκου-Βρούζου (συνδυασμός Εμείς … η Πόλη) έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το ψηφοδέλτιο της απαρτίζεται εκτός από τουρκογενείς και από Πομάκους και Ρωμά.

Στην ανακοίνωση (24.4.2014) αναφέρεται πως ο συνδυασμός δημιουργήθηκε με βάση «τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής, αλλά και την πολιτισμική σύνθεση των σύνοικων στοιχείων». Πολύ ορθή η παρατήρηση αυτή γιατί σήμερα στο δήμο Κομοτηνής ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των μουσουλμάνων δημοτών, που πιθανότατα αγγίζει το 50%, είναι πομακικής και τσιγγάνικης καταγωγής.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως: «από τους 52 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του ψηφοδελτίου για τον Δήμο Κομοτηνής, οι 10 προέρχονται από τον χώρο της μειονότητας, εκ των οποίων οι 6 είναι τουρκογενείς Έλληνες μουσουλμάνοι και οι 4 Έλληνες Πομακογενείς». Συνεχίζει η ανακοίνωση: «από τους 48 υποψηφίους που εκπροσωπούν τις 24 τοπικές κοινότητες (στις οποίες εντάσσονται και οι 42 οικισμοί ορισμένοι εκ των οποίων με αμιγή μειονοτικό πληθυσμό) οι 21 προέρχονται από το χώρο της μειονότητας, εκ των οποίων 8 είναι τουρκογενείς Έλληνες μουσουλμάνοι, 7 Έλληνες Πομακογενείς και 6 Έλληνες Ρομά».

Η ανακοίνωση προκάλεσε σάλο και παραλήρημα στους τουρκόφρονες εθνικιστές. Ο εκλεκτός πολιτευτής των ελληνικών κομμάτων και της Ντόρας Μπακογιάννη, δικηγόρος Ιλχάν Αχμέτ έκανε δηλώσεις … μνημειακού χαρακτήρα (26.4.2014) λέγοντας πως κανένας δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζει τους μουσουλμάνους (!), ξεχνώντας ότι ο τουρκικός εθνικισμός είναι εκείνος που φασιστικά ετεροπροσδιορίζει τους Πομάκους και τους Ρωμά ως Τούρκους. Αν ο ετεροπροσδιορισμός ήταν Τούρκοι, τότε όλα θα επιτρέπονταν.

Οι αντιδράσεις αυτές, όμως, όσο πρωτόγονες και αστήρικτες και αν ήταν, έφεραν αποτέλεσμα γιατί η Φελίνα Καζάκου, έσπευσε άρον άρον να επανορθώσει το …εθνολογικό ατόπημά της, καθώς την απείλησαν ότι δεν πρόκειται να πάρει ούτε μία μειονοτική ψήφο.

Δύο ημέρες μετά (26.4.2014), σε Δελτίο Τύπου του συνδυασμού «Εμείς … η Πόλη» γίνεται αναφορά σε…λάθος και ανακοινώνεται η …απόλυση του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου. Στην μνημειακού και ιστορικού χαρακτήρα ανακοίνωση, υπό την πίεση του τουρκικού εθνικισμού, βάζουν την ουρά κάτω από τα σκέλια τους και ουσιαστικά απολογούμενοι και εμμέσως ζητώντας συγγνώμη, αναφέρουν «διατυπώθηκαν λανθασμένα στο Δελτίο Τύπου της 24ης Απριλίου 2014 στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα που ουδόλως εκφράζουν εμένα την ίδια…».

Αν λοιπόν μια υποψήφια δήμαρχος στο κέντρο της Θρακικής πρωτεύουσας δεν έχει το σθένος να υποστηρίξει την αλήθεια τότε πως περιμένουμε από ένα αγράμματο χωρικό Πομάκο να αντισταθεί στον τουρκικό εθνικισμό;

Τι μήνυμα στέλνει αυτή η εξέλιξη στους Πομάκους; Όποιος μιλήσει τον τρώει το μαύρο φίδι, είτε πολιτικά είτε κοινωνικά είτε οικονομικά.

Και αντί οι άλλοι συν-υποψήφιοι συνδυασμοί π.χ. του νυν δημάρχου Γιώργου Πετρίδη (Κοινωνία Πολιτών), να συμπαραταχθούν σε αυτό το κομμάτι που αφορά την αλήθεια, πανηγύριζαν από την αρχή στο εκλογικό τους κέντρο, διότι η Φελίνα έκανε το «εγκληματικό λάθος» να αναφέρει τις λέξεις Πομάκοι και Ρωμά. Αν ήταν πατριωτικοί συνδυασμοί θα έπρεπε με δικές τους ανακοινώσεις να στηρίξουν την αλήθεια, μια και οι ίδιοι μέσα στους δικούς τους υποψηφίους είχαν και Πομάκους και Ρωμά.

Όμως δεν το έπραξαν και εμμέσως πλην σαφώς στήριξαν τον τουρκικό εθνικισμό και την Άγκυρα. Και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο Γιώργος Πετρίδης (Κοινωνία Πολιτών) επανεξελέγη από την πρώτη Κυριακή με 56% και τη μερίδα του λέοντος από τις τουρκοκίνητες ψήφους. Συγχαρητήρια στην Κοινωνία Πολιτών…

Όπως θα έλεγε και ο Ρήγας «Τότε που στη Θράκη τα ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».

Τεύχος 72, Απρίλιος - Μάιος 2014

Κατηγορία: