Το διεφθαρμένο κράτος ευνοεί το τουρκικό παρεμπόριο. Καταδίκη διευθυντή τελωνείου

     Αναπαράγουμε από την εφημερίδα "Μακεδονία" την είδηση που αφορά μία κατάσταση πολύ γνωστή για την ελληνική Θράκη: οι κρατικοί μηχανισμοί είναι σε πλήρη διάλυση, κυριαρχεί η διαφθορά ή η αδιαφορία,  με αποτέλεσμα να αλωνίζουν οι τουρκικοί παρακρατικοί μηχανισμοί.

     Και στο θέμα της οικονομικής διείσδυσης της Τουρκίας στην περιοχή μας, υπάρχει το κρατικό κενό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πιάστηκε ανώτερος κρατικός υπάλληλος (ο διευθυντής του τελωνείου Νέας Ορεστιάδας) που ευνοούσε την παράνομη εισαγωγή φθηνών ρούχων στα παζάρια και τα μαγαζιά της Θράκης, ενισχύοντας το παρεμπόριο και αδυνατίζοντας την ήδη χτυπημένη ελληνική οικονομία.

 

    "Φύλλο και φτερό κάνουν οι επιτελείς του ΣΔΟΕ ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όλες τις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων που εκτελωνίστηκαν με το ενδοκοινοτικό «καθεστώς 42» από τον Εβρο, για να μην καταβληθεί φόρος στην Ελλάδα.
 
     Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη, ότι τέτοια φορτία δεν φτάνουν ποτέ στη Βουλγαρία, όπου είναι ο προορισμός τους, υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη δύο τελωνειακών, εκ των οποίων ο ένας χθες καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 μηνών.
 

Η εντολή της κεντρικής ηγεσίας των «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών ήταν σαφής. Ζήτησαν να διερευνηθούν όλες οι εισαγωγές τουρκικών φορτίων από τα σύνορα του Εβρου, καθώς υπολογίζουν ότι με την κομπίνα - μαμούθ οι απώλειες για το ελληνικό δημόσιο ετησίως μπορεί να φτάνουν και τα 10 δισ. ευρώ. Το «αμαρτωλό», όπως χαρακτηρίζεται και από τελωνειακούς, «καθεστώς 42», επιτρέπει σε κάθε έμπορο να εισάγει εμπορεύματα από τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε.) και να περνούν από τα ελληνικά τελωνεία χωρίς επιβολή φόρων, εφόσον προορίζονται για άλλη κοινοτική χώρα.
 
 
«Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι για ποιο λόγο εισάγονταν εμπορεύματα από την Τουρκία με προορισμό τη Βουλγαρία, αφού οι δύο χώρες έχουν σύνορα μεταξύ τους», επισήμανε μιλώντας στη «Μ» στέλεχος του ΣΔΟΕ, που συμμετέχει στη γενικότερη έρευνα και θεωρώντας πως οι τελωνειακοί των συνόρων έπρεπε να το είχαν υποψιαστεί.
     Στο πλαίσιο και της σχετική εντολής του αντεισαγγελέα Ορεστιάδας, Διονύση Λαμπρίδη, ήδη εξετάζονται όλα τα φορτία που εκτελωνίστηκαν από το τελωνείο της Ορεστιάδας με το απαλλακτικό φορολογικό σύστημα, ενώ η έρευνα επεκτείνεται και σε κάθε τελωνείο του Εβρου. Ο εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της λαθρεμπορίας και σε ποιες περιπτώσεις, αλλά και να εξεταστεί η εμπλοκή τελωνειακών υπαλλήλων, που έκαναν τα «στραβά μάτια». Άλλωστε, οι τοπικές αρχές του ΣΔΟΕ είχαν πληροφορίες πως τέτοιου είδους εισαγωγές από την Τουρκία, ειδικά υφασμάτων, ήταν καθημερινό φαινόμενο και πως «όλοι γνώριζαν ότι κανένα από τα φορτία αυτά δεν πήγαινε στη Βουλγαρία, αλλά επέστρεφε στην ελληνική αγορά», όπως τόνισαν.

17μηνη φυλάκιση στον διευθυντή του τελωνείου

Φυλάκιση 17 μηνών, με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας στον διευθυντή του τελωνείου, που συνελήφθη κατηγορούμενος για απιστία στην υπηρεσία και απείθεια, επειδή αρνήθηκε να προχωρήσει σε καταλογιστικές πράξεις για φορτίο με ρούχα, που κατασχέθηκε από το ΣΔΟΕ, επειδή είχε προορισμό τη Βουλγαρία, αλλά επέστρεψε στον ελληνικό χώρο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Το δικαστήριο αθώωσε τον προϊστάμενο του δικαστικού του τελωνείου, ο οποίος επίσης συνελήφθη, κρίνοντας πως δεν αρνήθηκε τον καταλογισμό, καθώς επεδίωξε πρώτα να επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα.
Στην απολογία του ο διευθυντής του τελωνείου ισχυρίστηκε, πως δεν προχώρησε στον καταλογισμό των προστίμων, επειδή -όπως είπε- ο νόμος τον υποχρεώνει να σχηματίσει δικογραφία. Εξήγησε, πως έπρεπε να έχει τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων για να αποδώσει ανάλογα τα πρόστιμα. Ωστόσο, δεν αρνήθηκε, όταν τον ρώτησε ο εισαγγελέας της έδρας, πως στην επικοινωνία που είχε μαζί του, του μετέφερε, ότι ο κατηγορούμενος για τη λαθρεμπορία «κατά την άποψή μου δεν έχει τελέσει το αδίκημα»."
 
Εφημερίδα "Μακεδονία", άρθρο του Κώστα Καντούρη.