Καλώς ήρθατε στη Ζαγάλισα!    *    Η φωνή των Πομάκων    *    Η Παλαιότερη Πομακική εφημερίδα (από το 1997)    *    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΜΑΚΟΙ!    ΝΕΣΜΕ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΟΤΙΣΜΕ ΠΟΜΑΤΣΙ!     NE MUTLU POMAKIM DiYENE!

Θερμή παράκληση! Κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το zagalisa.gr. Ευχαριστούμε

«ΟΣΜΑΝΙΕ», ΠΟΜΑΚΙΚΟ χωριό του ΕΣΚΙΣΕΧΙΡ: Αναγνώριση από έγγραφο έτους 1940

     Το Οσμανιέ είναι χωριό της Τουρκίας, στην περιοχή Εσκίσεχίρ (ελλ.Δορύλαιον), από το οποίο απέχει 36 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 1.200 άτομα. Ιδρύθηκε μετά τους ρωσοτουρκικούς πολέμους του 1877-78. Είναι αμιγώς πομακικό χωριό. Ιδρύθηκε από Πομάκους πρόσφυγες από την περιοχή Φιλιππούπολης και Λόβετς της Βουλγαρίας.

 

     Η πομάκικη κουλτούρα και η συνείδηση της διαφορετικότητάς τους είναι πολύ ζωντανή. Ο πομακικός πολιτιστικός σύλλογος είναι εξαιρετικά δραστήριος και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πομακικό κίνημα της Τουρκίας. Ιδρύθηκε το 1999 και είναι ο αρχαιότερος σύλλογος πομάκων της Τουρκίας. Σε επίσημο έγγραφο του έτους 1940 (βλ. φωτο), το χωριό Οσμανιέ αναγνωρίζεται ως πομακικό.