«Δακρυσμένο Διαμάντι. Το Παράθυρο μιας Πομάκας στον Ουρανό» Νέο Μυθιστόρημα του Όμηρου Μαυρίδη

Θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός ότι οι Πομάκοι, εμπνέουν πλέον κάποιους ευαίσθητους συγγραφείς, οι οποίοι ξεφεύγουν από το νερόβραστο συρμό της ερωτολαγνείας που απασχολεί μεγάλο αριθμό νεοελλήνων. Ο συγγραφέας Όμηρος Μαυρίδης, συνταξιούχος καθηγητής, διέγραψε λαμπρή καριέρα στα γερμανικά πανεπιστήμια και έχει πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη. Είναι πολυγραφότατος και τα θέματά του είναι εμπνευσμένα κυρίως από τη ζώσα πραγματικότητα και τα σύγχρονα προβλήματα της Θράκης.

Το νέο του μυθιστόρημα «Δακρυσμένο Διαμάντι. Το Παράθυρο μιας Πομάκας στον Ουρανό», διαδραματίζεται στο Πομακοχώρι Ωραίο (νομού Ξάνθης). Η κεντρική ηρωίδα, η νεαρά Ντιλμπερνίκ, είναι μια χαρισματική κοπέλα, η οποία ιδρύει Πολιτιστικό Σύλλογο στο Ωραίο, με σκοπό να βοηθήσει και να προστατεύσει τις μικρές Πομακοπούλες, αλλά και γενικότερα όλο το χωριό.

Η φιλία της με μια νεαρή Ελληνίδα και ο έρωτάς της με φοιτητή Ποντιακής καταγωγής από την Κοζάνη, θα σημαδέψει τη ζωή της. Οι αναπάντεχες εξελίξεις και οι ανατροπές δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον πλαίσιο, με έντονα συναισθήματα και προβληματισμούς.

Το μυθιστόρημα έχει πολλές αναφορές στον τρόπο ζωής των Πομάκων με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη λαϊκή ιατρική, για ζητήματα λαϊκής πίστης, για τις σχέσεις ισλάμ και χριστιανισμού κλπ.

Το βιβλίο (423 σελίδες) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ (2011) και κοστίζει 18 ευρώ.

(τεύχος 58, Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012)

 

Κατηγορία: